Entertainment 2 nov 2018 Lesley

10 LP’s op je zolder die veel geld waard zijn

LP’s zijn – dankzij de hipsters onder ons – de laatste tijd weer erg gewild. Platenspelers vliegen opnieuw de deur uit en je oude platen zijn plots veel geld waard. Als je een van deze tien LP’s op zolder hebt liggen kun je daar behoorlijk wat euro’s voor opstrijken. 

Sex Pistols – ‘God Save the Queen’

Het verhaal doet de ronde dat de Britse punkrockband in maart 1977 een platencontract kreeg bij A&M Records, maar na zes dagen alweer buiten werd gezet omwille van hun gedrag. Die zes dagen waren echter genoeg om deze single op te nemen en er 25.000 exemplaren van te produceren.

De LP’s moesten eigenlijk vernietigd worden, maar toch circuleerden er nog negen exemplaren in het wereldje. Die werden uiteraard voor grof geld verkocht en de duurste leverde zelfs 8600 dollar op. De kans is klein dat ‘ie in jouw collectie zit, maar je zou maar eens ongelooflijk veel geluk moeten hebben.

waardevolle lp's

David Bowie – ‘Diamond Dogs’

Ook David Bowie zou je weleens wat geld kunnen opleveren. Bij de originele versie van dit album waren de geslachtsdelen van een hond te zien, maar dat vond platenmaatschappij RCA achteraf gezien toch wat vulgair.

De uiteindelijke versie was iets kuiser, maar een paar werknemers wisten de originele LP’s te bewaren en in 2003 verscheen een van die platen op eBay, waar ‘ie 3350 dollar opleverde. Anno 2018 zouden daar waarschijnlijk nog wel wat dollars bij komen.

waardevolle lp's

Bruce Springsteen – ‘Spirit in the Night’

Verzamelaar John Marshallog vertelde in een interview met radiostation K-Earth dat je voor de eerste editie van deze vinyl zo’n 5000 dollar zou kunnen krijgen. Niet slecht.

waardevolle lp's

The Beatles – ‘The Beatles’ (‘White Album’)

Deze plaat uit 1968 kreeg later de naam ‘White Album’ en zowel de bandleden als de hoge piefen van de platenmaatschappij zouden exemplaren hebben gekregen met een serienummer. Dat begon bij A00000 en elke volgende plaat kreeg een hoger nummer.

In 1970 kocht Clifford J. Yamasaki van Let It Be Records de allereerste plaat van een van de Capital Records-bazen voor maar liefst 35.000 dollar. Hoe hoger het getal, hoe minder geld het waard is. In 1971 werd nummer A0000023 namelijk verkocht voor ‘maar’ 13.750 dollar.

waardevolle lp's

The Beatles – ‘Please Please Me’

Ook ‘Please Please Me’ van The Beatles is een waardevolle plaat. In het eerste jaar zouden er verschillende edities van het album zijn geproduceerd en de meest zeldzame uitgave is er eentje met gouden letters op een zwart label.

Die editie zou voor fans van The Beatles een soort heilige graal zijn. De mono-versie kan je een paar honderd dollar opleveren, terwijl je voor de stereo-versie zo’n 4200 dollar zou moeten kunnen krijgen.

waardevolle lp's

The Beatles – ‘Yesterday And Today’

The Beatles kunnen je duidelijk een flinke zakcent opleveren. De originele cover van ‘Yesterday And Today’, een plaat uit 1966, toont de mannen omringd met vleeswaren en uit elkaar gehaalde poppen. De zogenaamde butcher cover werd niet bepaald goed ontvangen en Capital Records gaf 250.000 dollar uit om de 750.000 exemplaren uit de handel te halen.

Uiteraard lukt zoiets nooit integraal en de resterende exemplaren werden later verkocht voor zo’n 15.300 dollar.

waardevolle lp's

The Rolling Stones – ‘Street Fighting Man’

Van The Beatles naar The Rolling Stones: in de VS zou op de originele cover politiegeweld te zien zijn van de rellen bij de Chicago Democratic National Convention in 1968. Later vond de platenmaatschappij de cover toch te controversieel en werd ‘ie veranderd. Er zouden nog zo’n tien tot achttien exemplaren circuleren en daar zou je maar liefst 17.000 dollar voor kunnen krijgen.

waardevolle lp's

Nirvana – ‘Bleach’

Ook Nirvana kan je geld opleveren. In 1990 veroverden ze de wereld met ‘Nevermind’, maar ‘Bleach’ uit 1989 was hun allereerste album en het zou zomaar 3200 dollar waard zijn.

waardevolle lp's

Nirvana – ‘Bleach Re-Release’

Van het album in 1989 werden slechts 1000 exemplaren geproduceerd. In 1992 kwam er een re-release en platenmaatschappij Sub Pop experimenteerde voor de cover met een andere soort marmer-effecten. Een van die experimenten zou je 1500 dollar kunnen opleveren en je herkent ‘m aan een wit-rood effect met een blauwmarmeren sleeve.

waardevolle lp's

Bob Dylan – ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’

Net voor het album uitkwam, zouden vier tracks nog lastminute vervangen zijn door nieuwe nummers, maar uiteraard circuleren er ook een paar exemplaren van de oorspronkelijke versie. Sinds de release werden een aantal stereo-platen gespot en zouden er maar zo’n twee dozijn van de mono-versie bestaan. Dat zorgt voor een totale waarde van een whoppin’ 35.000 euro.

waardevolle lp's

Niet zo veel geluk dat je een van deze platen in je collectie hebt zitten? De andere LP’s van deze artiesten zijn ook de moeite en je beluistert ze op deze coole platenspeler.

Deze platenspeler brengt je oude LP’s naar de moderne tijd

Bron: Froot

Reageer op artikel:
10 LP’s op je zolder die veel geld waard zijn
Sluiten