Stuff 22 dec 2018 Jutta

3D-hoofd misleidt gezichtsherkenning van Android, iPhone trapt er niet in

De nieuwste high-end smartphones kun je bijna allemaal unlocken met gezichtsherkenning, maar of die functie nu zo waterdicht is? Een redacteur van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes zocht het uit en kwam tot een opmerkelijke conclusie. 

Om te testen of elke gezichtsherkenning-software even veilig is, liet redacteur Thomas Brewster z’n eigen hoofd nauwkeurig vastleggen. En met nauwkeurig bedoelen we écht nauwkeurig, want er werden maar liefst vijftig verschillende camera’s op zijn hoofd gericht om het langs alle kanten heel gedetailleerd te fotograferen.

Met software werden nog wat details toegevoegd en vervolgens liet hij zijn hoofd  3D-printen bij twee verschillende bedrijven, om helemaal zeker te zijn.

3D-hoofd fopt gezichtsherkenning Androids, iPhone trapt er niet in

Gezichtsherkenning testen

Met die hoofden werd de gezichtsherkenning op vier verschillende Android-telefoons én een iPhone X getest. De Android-apparaten waren de LG G7 ThinQ, Samsung S9, Samsung Note8 en de OnePlus 6.

Op elk toestel werd de gezichtsherkenning als nieuw ingesteld. Sommige van die smartphones waarschuwden voor deze ‘snelle, maar onveilige functie’, alleen de OnePlus 6 zag daar geen graten in. Eens geïnstalleerd werd het hoofd van Brewster erbij gehaald en gebruikt om het scherm te ontgrendelen. En wat bleek: alle Android-telefoons reageerden gewillig op zijn 3D-geprinte gezicht.

Apple Face ID is moeilijk te misleiden

Dat de iPhone X lastiger voor de gek te houden is, is geen nieuws. Apple heeft sterk ingezet op de veiligheid van Face ID. Zo zoekt de gezichtsscanner ook naar reliëf in het gezicht, en die informatie kun je onmogelijk van papier of van een ander scherm aflezen.

Verder moet het zelflerende anti-spoofalgoritme maskers of andere vermommingstechnieken ontmaskeren. Daarvoor hebben de bedenkers van Face ID beroep gedaan op Hollywood-studio’s, die masters of disguise zijn. Een andere kenmerkende feature van Face ID is dat het nagaat of je ogen open zijn en je naar de iPhone kijkt, alvorens je toegang te verlenen tot het apparaat.

Gebruik je hoofd, niet je gezicht

De conclusie: de gezichtsherkenning is niet op elke telefoon even betrouwbaar. Als je geen iPhone hebt en bang bent dat je zult worden gehackt of dat je maten een grap met je gaan uithalen, gebruik dan gewoon een goed wachtwoord.

Met deze Rubik’s Cube genereer je een ultra-veilig wachtwoord

Bron: Want

Reageer op artikel:
3D-hoofd misleidt gezichtsherkenning van Android, iPhone trapt er niet in
Sluiten