Lesley
Lesley Stuff 29 aug 2018

40 jaar LEGO: met deze speciale edities hadden wij vroeger gráág gespeeld

Vandaag is een belangrijke dag. Nee, je bent geen verjaardag vergeten (hopen we) en het duurt ook nog wel eventjes voor het Kerstmis is, maar het is vandaag wél veertig jaar geleden dat LEGO het patent aanvroeg op je favoriete figuurtjes. 

LEGO bestaat 40 jaar

In principe vieren we vandaag dus wel een verjaardag. De eerste steen (pun intended) van het LEGO-imperium werd al in 1932 gelegd, maar in 1977 kwamen er dus poppetjes bij. Pas een jaar later kwam het eerste figuurtje daadwerkelijk uit en dat zag er in het begin helemaal anders uit dan je nu gewend bent.

Je herkent de twee zwarte stippen en de grote glimlach in een oogopslag, maar de Minifigures, zoals LEGO de poppetjes officieel noemt, hebben er ooit dus heel anders uitgezien. Ze kwamen al in 1974 tot stand en hadden toen beweegbare armen, een feature die in 1975 alweer werd weggehaald. In 1977 kregen de ventjes toch terug beweegbare ledematen (armen én benen), en de typerende zwarte glimlach.

Speciale edities

Doorheen de jaren kwamen er heel wat speciale edities uit die je als goede grote broer of nonkel voor je jongere familieleden kocht, om er dan schaamteloos zelf mee aan de slag te gaan. Met deze edities hadden wij ons als kind sowieso rot geamuseerd.

Een clash tussen Marvel en DC Universe? Count us in. 

lego 40 jaar

Yoda. Een Lightsaber. Die hadden we zo graag aan onze collectie toegevoegd.

lego 40 jaar speciale edities

Why so serious?

lego 40 jaar speciale edities

Een Homer Simpson-figuurtje dat zijn eigen Buzz Cola kan vasthouden: heb je nog iets meer nodig in je leven? (Ja: deze supermarkt uit ‘The Simpsons’)

lego 40 jaar speciale edities

Gelukkig hadden we deze niet toen we klein waren, anders liepen we de hele tijd rond in de living terwijl we ‘To infinity and beyond!’ riepen. Of iets wat daarop leek, want Engels verstonden we nog niet.

lego 40 jaar speciale edities

You know nothing, Jon Snow.

lego 40 jaar speciale edities

Oké, toffer dan Walter White als LEGO-ventje wordt het niet.

lego 40 jaar speciale edities

Weetje om mee uit te pakken: je zou 20.750 mannetjes nodig hebben om ‘s werelds hoogste gebouw na te bouwen. Minder indrukwekkend weetje: dat is dus de Burj Khalifa in Dubai. En dan nog eentje om het af te leren: er zijn drie LEGO-figuurtjes in de ruimte geweest, aan boord van NASA’s Juno in 2011. Heb je meteen iets om je neefje te vertellen als je zijn LEGO-editie nog eens ‘leent’.

Dankzij ‘LEGO Movie’ heeft Turkish Airlines nu geniale safety instructions

Reageer op artikel:
40 jaar LEGO: met deze speciale edities hadden wij vroeger gráág gespeeld
Sluiten