Stuff 23 dec 2018 Jelle

5 dingen om op te letten als je een nieuwe laptop wilt kopen

Ben je toe aan een nieuwe laptop of is de kerstman je gunstig gestemd en krijg je er eentje onder de boom? Op deze vijf dingen let je het best als je een nieuw exemplaar wilt kopen. 

Groot of klein?

Het formaat is een eerste belangrijk aspect en dan stel je jezelf maar beter de vraag wat je met ding wilt gaan doen. Als je ‘m meeneemt naar je werk of op de trein, dan is het verstandig om voor een kleiner exemplaar te gaan, denk hierbij aan een scherm van maximaal 14 inch. Zit je hierboven, dan wordt je laptop te groot (en te zwaar) om praktisch te vervoeren.

Een 14 inch-laptop heeft doorgaans heel wat poorten om mee te werken (een USB-C, USB-A en een gleuf voor een SD-kaart). Ga je voor 12 of 13 inch, dan kun je doorgaans maar twee USB-poorten verwachten. Bedenk je ook dat hoe kleiner je gaat, hoe compacter je keyboard wordt.

Als je helemaal niet van plan bent om je laptop vaak mee te nemen kun je ook voor een groter exemplaar gaan. Een scherm van 15 inch is dan wat fijner om op te werken en vaak krijg je bij grotere laptops ook wat krachtigere hardware. Als je vaak naar filmpjes op je laptop kijkt, kun je zelfs voor 17 inch gaan.

Wat voor display?

Fervente gamers of mensen die weleens een video bewerken, willen behoorlijke kwaliteit. Kies minimaal voor Full HD, en misschien zelfs wel voor HDR. Overigens kun je dan ook beter voor een wat groter scherm gaan, aangezien je al die panelen anders nooit op je scherm krijgt en constant in en uit moet zoomen. Uiteraard is een extra scherm dan ook handig.

nieuwe laptop

Speakers

Doorgaans vinden mensen speakers wat minder belangrijk omdat ze vaak externe speakers of een headphone gebruiken. Als je echter vaak muziek afspeelt via je laptop wil je ook wel kunnen rekenen op acceptabele audio van de ingebouwde speakers. Ook kan het dan handig zijn om te gaan voor een laptop waarbij de speakers in het keyboard verwerkt zijn.

De specs

Aangezien de meeste apparaten aan het overstappen zijn op USB-C is het handig om voor een laptop te gaan die via zo’n kabel kan opladen. Op die manier kun je al je apparaten met dezelfde oplader opladen.

Verder moet je weer bedenken wat je wilt doen met je laptop en daar je specs op aanpassen. We raden je wel aan om voor minimaal 8GB RAM te gaan. Als je zware games speelt wil je een krachtige processor en een goede videokaart. Sla je grote bestanden op, dan is een ruime harde schijf ook aan te raden. En als je veel onderweg werkt, wil je natuurlijk een apparaat dat zuinig is en het liefst een behoorlijke batterijlevensduur heeft.

Het is sowieso handig om zelf onderzoek te doen naar wat de beste processor is voor wat je wilt en tegenwoordig wordt er bij spelletjes vaak ook vermeld wat voor videokaart en processor je minimaal nodig hebt.

PC, Mac of chromebook?

Dan rest je nog de eeuwenoude vraag: ga je voor een Mac, een gewone pc of een chromebook? Waarschijnlijk heb je een voorkeur voor een van de eerste twee opties en beiden hebben hun voor- en nadelen. In principe kun je aan beide systemen wennen.

Toch liever een chromebook? Hou er dan rekening mee dat die geen zware dingen (zoals gamen) aankan en geen grote opslagruimte biedt. Op een chromebook werk je doorgaans via het internet, maar het voordeel is wel dat ze erg snel werken én vaak goedkoper zijn.

Bron: Want

Reageer op artikel:
5 dingen om op te letten als je een nieuwe laptop wilt kopen
Sluiten