5 features om op te letten bij je volgende smartphone

Van oplaadsnelheid tot de modem

Of je nu dweept met Apple, een Samsung-aanhanger bent of al jaren trouw bent aan Huawei, ooit komt de dag dat je smartphone aan vervanging toe is. Als je een nieuw exemplaar koopt zijn er een aantal zaken waarmee je het best rekening houdt. Ook deze vijf features neem je maar beter in overweging.

Waterbestendig?

Zeker als je wat onhandig bent met drankjes of de neiging hebt je gsm in de wc te laten vallen, houd je de IP-rating van je nieuw toestel maar beter in de gaten. Die geeft namelijk aan hoe goed het ding tegen water en stof kan.

De meeste écht goede smartphones hebben minimaal een IP67-classificatie. De ‘6’ geeft aan hoe goed je toestel bestand is tegen stof, en met dat cijfer zit je helemaal goed. Het tweede getal geeft aan – hoe raad je het ook – hoe waterbestendig het apparaat is, en met een ‘7’ zou je smartphone een halfuur moeten kunnen overleven op een diepte van 15 centimeter tot een meter.

smartphone features

De modem

De modem in je toestel is verantwoordelijk voor het downloaden en uploaden van data. Niet alle modems zijn hetzelfde en afhankelijk van het model kan de dataoverdracht sneller of langzamer gaan. Ook bepaalt je modem of je toestel wel of geen dual sim ondersteunt (zodat je bereikbaar bent op twee verschillende nummers).

Je modem legt ook vast of je bepaalde netwerken kunt gebruiken in het buitenland. Het is dus belangrijk om te checken wat je modem te bieden heeft. Zo zullen 5G-netwerken binnenkort ondersteund worden, maar moet je modem daar wel op voorbereid zijn.

Ook is het belangrijk om te kijken naar het aantal antennes. Er bestaan bijvoorbeeld 4×4 MIMO-toestellen, die vier antennes hebben om vier datastreams tegelijkertijd te verwerken. Een 2×2 MIMO-toestel heeft maar twee antennes. Over het algemeen geldt: hoe meer antennes, hoe sneller en sterker je signaal is. Zo heeft de iPhone XX er twee, terwijl de iPhone Xs er vier heeft.

AI-engine

De meeste paradepaardjes pronken tegenwoordig met een AI-engine, waardoor alles wat soepeler verloopt op je toestel. Zo wordt er zuiniger omgegaan met je batterij en gaat die dus langer mee, en kan kunstmatige intelligentie objecten op je foto’s herkennen. Je smartphone wordt er ook sneller van. De verschillende engines met elkaar vergelijken kan lastig zijn, maar je kunt alvast checken of je toestel er überhaupt eentje heeft.

smartphone features

Oplaadsnelheid

Smartphonemakers gebruiken verschillende technologieën om je toestel snel te kunnen opladen. Zo heeft Oppo zijn indrukwekkend snelle SuperVOOC-technologie, die wordt gezien als een van de snelste. Ook de oplader die je gebruikt kan ervoor zorgen dat je telefoon sneller opgeladen raakt. Hoe hoger het aangegeven wattage, hoe krachtiger en sneller de oplader zou moeten zijn. Pas wel op dat je niet met dubieuze opladers aan de slag gaat, want die kunnen gevaarlijk zijn.

smartphone features

HDR-ondersteuning

Als je toestel beelden in HDR ondersteunt, krijg je een groter kleurbereik en meer details in donkere en lichte gebieden op je display. Geen hard criterium, maar als je veel naar video’s kijkt op je smartphone, kan het een leuk extraatje zijn.

Er zijn verschillende HDR-standaarden, waarvan HDR10 vaak wordt gebruikt. Ook is er een Dolby Vision HDR-standaard, die je nog meer kleuren en een beter contrast oplevert. Let wel op dat niet alle videospelers op je toestel HDR ondersteunen.

Netflix doet dat bijvoorbeeld wel, maar dan zit er nog een ander addertje onder het gras. Je toestel moet namelijk ook specifiek ondersteund worden door de app om in HDR-kwaliteit af te spelen. Bij de meeste nieuwe telefoons zit je echter wel goed.

Als je veel belang hecht aan foto’s kun je ook op zoek gaan naar een smartphone met meerdere camera’s. Zestien bijvoorbeeld.

Bron: Gizmodo

07-12-2018 - Lesley