Life 5 jan 2019 Jan

5 tips waardoor jij je dit jaar wél aan je goede voornemens houdt

Acht procent van de bevolking, zoveel mensen slagen er in om zich aan hun goede voornemens te houden. Gelukkig is er voor die andere 92% nog niks verloren: met een paar kleine aanpassingen slaag jij er dit jaar wél in om te sparen of je familie wat vaker te bezoeken.

1. Focus niet (enkel) op het doel

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk je doel bereiken, maar je kunt het lot niet forceren en sommige dingen hebben tijd nodig. Je hebt niet op een-twee-drie een droomreis bij elkaar gespaard, die vijftien kilo vliegen er niet af en voor die droomjob zul je ook wel een paar keer moeten solliciteren.

Besteed genoeg tijd aan de voorbereidingen en schep daar ook genoegen in. Mensen snappen vaak het verschil niet tussen ‘verandering willen’ en ‘willen veranderen’. Ze willen wel dat er iets in hun leven verandert, maar ze willen er niet voor werken. Wees slimmer dan dat en erken de fases waar je door zult moeten gaan om je doel te bereiken. Oftewel: bezint eer ge begint.

2. Gun jezelf tijd

Een jaar telt 365 dagen en hoewel je niet tot 30 december 2019 moet wachten om eindelijk aan dat goede voornemen te beginnen, is het écht wel oké om je bewust te zijn van de tijd die je hebt. Visualiseer je doel en gun jezelf de tijd om aan aanpassingen te wennen. Wil je bijvoorbeeld tien kilo afvallen? Bekijk het dan maand per maand en besef dat één slechte maand je hele jaar niet verpest.

3. Houd rekening met tegenslagen

Natuurlijk wil je tegenslagen het liefst vermijden, maar er zullen dagen zijn waarop je onverwacht geld moet uitgeven, naar een feestje moet en de calorieën niet kunt skippen of toch weer eens een sigaret opsteekt. Besef dat één hamburger het einde van de wereld niet is, en dat je je goede voornemen echt niet hoeft op te bergen omdat je één keer de mist bent ingegaan. Calculeer eventuele tegenslagen in en verzin op voorhand al een back-upplan.

4. Verdeel je doel in kleinere doelen

Er is niks mis met een ambitieus doel, maar je splitst het wel beter op in kleinere onderdelen om je motivatie niet te snel te verliezen. Als je af en toe al een onderdeel kunt afvinken, heb je het gevoel dat je vooruitgaat en dat is nodig om een jaar lang aan jezelf te blijven werken. Wil je bijvoorbeeld meedoen aan een marathon, leg de lat dan elke maand iets hoger en probeer niet meteen de volledige afstand af te leggen.

5. Verspil geen tijd aan wat niet haalbaar is

Soms moet je ook het lef hebben om te falen en goede voornemens aan de kant te zetten. Merk je halverwege het jaar dat iets je écht te veel tijd of moeite kost, dat je het nog steeds niet leuk vindt of dat het simpelweg niet haalbaar is? Schaaf je doel dan bij of zet het helemaal aan de kant.

Reageer op artikel:
5 tips waardoor jij je dit jaar wél aan je goede voornemens houdt
Sluiten