6 tips voor als je voor het eerst een baard laat groeien

Ben je dat babyvelletje beu en vind je het tijd voor wat gezichtsbeharing? Een eerste baard laten groeien verloopt niet altijd zonder slag of stoot. Je lief zaagt dat hij prikt en die haartjes kunnen ook behoorlijk jeuken. Dankzij deze tips zet je er niet meteen het scheermes in. 

Wees geduldig

De eerste tip is ook gelijk de lastigste: heb geduld. Een volle baard is er bij de meeste mannen niet binnen een week. Als je voor het eerst een baard laat groeien kan dat gemakkelijk een maand of langer duren. Zorg dat je hem tussentijds trimt, zodat alle haren op dezelfde lengte blijven. Groeit je haar op je kin bijvoorbeeld sneller dan dat op je wangen, trim dan de langste haren gelijk met de rest.

Accepteer de jeuk

Die nieuwe haartjes kunnen verdomd prikken en het lijkt net alsof je een cactus op je gezicht hebt. Wen hieraan en bijt even op je tanden, de jeuk duurt maximaal twee weken. Om de jeuk zoveel mogelijk tegen te gaan, kun je je baard eerst even tegen de groeirichting in en vervolgens met de groeirichting mee kammen. Zorg er ook voor dat je huid altijd goed gehydrateerd blijft.

baard

Was je baard

Het zijn haren en die hoor je goed te verzorgen. Zorg dat je je baardharen dan ook twee keer per week wast met een milde shampoo en verzorg je baard daarna met een conditioner, ook al zijn de haren nog lang niet op volle lengte. Verzorgd haar blijft gezonder en zal voller ogen.

Extra verzorging

Wil je je lief niet prikken, dan is een baardolie aan te raden. Een goede baardolie zorgt voor zachter haar en een gezonde glans. Daarnaast hydrateert deze olie ook de huid onder de baard.

Vermijd onnatuurlijke lijnen

Hou je eerste baard natuurlijk en ga niet voor een overgestileerd exemplaar met harde lijnen. Volg de natuurlijke groei van je baard en scheer alleen losse haartjes weg die zich te ver buiten de baard zelf bevinden. Groeit je baard door tot diep in je nek, houd dan de adamsappel aan als grens. Scheer je haar hieronder niet strak weg, maar volg de natuurlijke vorm van je haargroei.

baard

Wees je bewust van de vorm van je gezicht

Een baard moet passen bij de vorm van je gezicht. Heb je een rond gezicht, dan doe je er verstandig aan om de haren op de wangen iets korter te houden, terwijl je meer nadruk kunt leggen op de haren op je kin. Heb je daarentegen een smal gezicht, dan kun je kiezen voor een vollere bos op je wangen. Een vierkant gezicht of brede kaak is geschikt voor vrijwel elke volle baard.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
6 tips voor als je voor het eerst een baard laat groeien
Sluiten