Style

7 duurzame sneakers waarmee je de aarde een plezier doet

Veganistisch schoeisel

De meeste sneakers in je kast zijn gemaakt van leer, plastic en kunststof en als je een beetje begaan bent met milieu zou je bijna gaan overwegen om op blote voeten rond te lopen. Gelukkig is dat niet nodig en deze duurzame sneakers bewijzen dat. 

Veja sneakers

Het Franse merk Veja is de pionier op het vlak van duurzame sneakers. In 2004 ontdekten ze katoenboeren in Brazilië die biokatoen produceren en in het Amazonewoud vonden ze fairtrade producenten die er wilde rubber oogsten.

Zo ontstond het sneakermerk, dat nu niet meer is weg te denken uit hippe zaken. Ze hebben verschillende varianten, maar wij vinden de klassiekers het tofst. Dit model kost je 125 euro.

duurzame sneakers

Reebok NPC UK Cotton + Corn

De naam verraadt het al, want bij deze duurzame sneakers van Reebok gaat het om maïs. Het grootste verschil tussen gewone sneakers en deze bijna volledig plantaardige exemplaren is de zool. Normaal gezien is die gemaakt van een op petroleum gebaseerd rubber, waarvoor dus aardolie nodig is.

De nieuwe zolen zijn van bioplastic, gemaakt van maïs. Voor de bovenste laag van de schoenen is gebruik gemaakt van 100 procent organisch katoen. Ze kosten je 81 euro en zien er nog eens uniek uit ook.

duurzame sneakers

Adidas x Stella McCartney (vegan Stan Smiths)

Stan Smiths van adidas zijn cool, maar veganisten hebben er niets aan. Voor hen (en andere wereldverbeteraars) is er nu de adidas x Stella McCartney vegan Stan Smith. Het veganistische leer is niet te onderscheiden van echt leer, deze duurzame sneakers herken je vooral aan de details.

Zo is de hak blauw-bordeaux gestreept en staat er Stella McCartney boven. Ook uniek: op de rechtertong staat de afbeelding van het hoofd van Stan Smith, dat je gewend bent, maar op de linkertong staat nu in dezelfde stijl het hoofd van Stella McCartney.

duurzame sneakers

Adidas Parley

Adidas heeft de handen in elkaar geslagen met Parley for the Ocean om high-performance producten te maken van plastic uit de oceanen. Parley for the Ocean is een milieuorganisatie die zich inzet voor schonere oceanen en een van de Adidas Parley-modellen is deze Ultraboost Uncaged. Kost je 179 euro, maar dan loop je wel op plastic uit de oceaan.

duurzame sneakers

Gumshoe

Deze duurzame sneakers zijn gemaakt van kauwgum dat van de straten in Amsterdam is gehaald. Gumshoes heten de duurzame sneakers, en ze kosten je 199 euro.

duurzame sneakers

Wado

Wado is een relatief nieuw merk dat alleen maar duurzame sneakers verkoopt. Het zijn stijlvolle schoenen met een eenvoudig design, gemaakt van duurzame en recycleerbare materialen. Voor ieder paar sneakers dat Wado verkoopt, worden twee bomen geplant.

duurzame sneakers

Nike Air Jordan Flyknit Elevation 23

De Jordan Flyknit Elevation 23 van Nike combineert een premium Flyknit-bovenwerk met airdemping voor dynamisch comfort. Een nieuwe techniek zorgt ervoor dat materiaalverspilling met gemiddeld 60 procent wordt verminderd vergeleken met de traditionele manier van schoenen produceren.

Voor ieder paar Flyknits wordt het equivalent van zes gerecycleerde plastic flessen gebruikt, waardoor er miljoenen kilo’s minder afval op de vuilnisbelt terechtkomen. Als dat geen reden is om een nieuw paar schoenen te kopen, weten wij het ook niet meer.

duurzame sneakers

Bron: Froot

09-11-2018 - Lesley