Noah
Noah Entertainment 8 aug 2019

9 verrassend goede podcasts die je nog niet kende

Het internet staat vol met podcast-lijstjes, met telkens weer dezelfde namen. Ook op Manners vind je zulke lijstjes, maar dit lijstje met verrassende podcasts is net even iets anders. 

‘Soccer 101’

Voetbal lijkt zo’n simpele sport, maar wanneer je er iets dieper induikt, stuit je op een rijke historie en unieke diepgang. ‘Soccer 101’ leert je alles over de geschiedenis van buitenspel tot hoe je de geheime strategieën van coaches kunt ontdekken. Zowel voor totale leken als ervaren voetbalkijkers een heerlijke podcast!

‘99% Invisible’

Design is overal. Van de hoek waarin je kraan gemonteerd wordt tot het logo van je favoriete kledingmerk. Net in de doodnormale alledaagse dingen vergeten we dat over elk detail wordt nagedacht. Prijswinnaar Roman Mars neemt je elke week mee op een behapbare ontdekkingstocht. Check bijvoorbeeld onderstaande aflevering over de uitvinding van het rietje. Het toffe aan dit soort podcasts is dat vrijwel elke aflevering tijdloos is. Je kunt dus uit een rijke backlog cherrypicken.

‘Dissect’

‘Dissect’ verkent de anatomie van populaire albums. Deze podcast werd in 2018 terecht verkozen tot beste podcast van het jaar door de New York Times. Elk seizoen wordt een album verkend, met een nummer per aflevering. Dan hebben we het vooral over grote namen uit de hiphop als Kendrick Lamar, Kanye West en Frank Ocean. Een must voor iedereen die ook maar een beetje van het genre houdt.

‘Ear Hustle’

Je leest vaak hoe criminelen veroordeeld worden tot gevangenisstraffen, maar hoe ziet het leven in de gevangenis er echt uit? ‘Orange Is The New Black’ is niet bepaald representatief. ‘Ear Hustle’ laat je op een genuanceerde manier de mooie en lelijke kanten van het gevangeniswezen zien. Een van de presentatoren heeft zelf in de gevangenis gezeten en ook mensen die in het gevangeniswezen werken komen elke aflevering aan het woord. Intrigerende verhalen!

‘The Dream’

Je ziet op het internet geregeld pyramid schemes voorbij komen; mensen die je honderden euro’s per uur beloven met een ‘simpel trucje’, waarbij je uiteindelijk in een spiraal terecht komt waar je anderen moet rekruteren om je geld te krijgen. Scams dus. Multi-level marketing, dat werk. Alles in ruil voor een beetje commissie. Jane Marie neemt je mee van beroemde scams uit het verleden tot het Witte Huis. Wat gebeurt er nu echt als je in die wereld belandt? Dankzij ‘The Dream’ hoef je enkel op play te drukken om daarachter te komen.

‘American History Tellers’

Van de Koude Oorlog tot de Space Race: de geschiedenis van de Verenigde Staten zit tjokvol prachtige verhalen. Er zijn talloze geschiedenis-podcasts, maar weinigen kunnen aan het niveau van ‘American History Tellers’ tippen. Het knappe aan deze podcast is dat de presentatoren alles intrigerend en toch toegankelijk weten te houden, en in tegenstelling tot veel concullega’s ook de impact op het heden erbij pakken. Zo kun je ook nog wat lessen uit het verleden trekken, voor het hier en nu.

‘Scriptnotes’

Voor je favoriete film op het witte doek of op Netflix verscheen, moest eerst iemand een script schrijven. Sterker nog, elke studio heeft duizenden scripts die liggen te verstoffen. Het is een belangrijk aspect van Hollywood dat eigenlijk zelden belicht wordt. ‘Scriptnotes’ brengt daar verandering in met interviews met grote namen uit de industrie, discussies en verhalen vol toffe trivia.

‘The Weekly Planet’

Bij Manners zijn we grote fans van superheldenfilms, vooral als het om Marvel gaat. Als dat ook voor jou geldt, dan ben je aan het juiste adres bij ‘The Weekly Planet’. Met een flinke dosis humor recenseren de hosts de nieuwste films, pakken ze de comics erbij en duiken ze het verleden in. Vooral de ‘Caravan of Garbage’-afleveringen zijn aanraders. Daarin bekijken ze bijvoorbeeld ‘Star Wars’-specials die iedereen liever verzwijgt. Puur genieten.

‘Song Exploder’

Weinig podcasts zijn zo goed geproduceerd als ‘Song Exploder’. In elke aflevering wordt een beroemd nummer uit elkaar gehaald. Laagje voor laagje worden ze dan weer opgebouwd, vaak met commentaar van de artiesten zelf. Een verrijkend kijkje in de keuken van legendarische artiesten als bijvoorbeeld Fleetwood Mac.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
9 verrassend goede podcasts die je nog niet kende
Sluiten