Jutta
Jutta Stuff 6 sep 2019

5 manieren om nog meer uit je wifi te halen

Vroeger kon je eens goed op je uit de kluiten gewassen desktop meppen als hij het even niet deed, tegenwoordig ligt dat helaas vaak aan de internetverbinding en daar kun je niet op meppen. Gelukkig zijn heel wat manieren om nog meer uit je wifi te halen.

Evenveel wifi in elke kamer

In de living kun je probleemloos Netflix’en en werken tegelijk, maar wanneer je op het toilet door 9GAG wilt scrollen laadt er geen enkele afbeelding. Klinkt bekend? Check dan eens hoeveel streepjes je wifi-signaal krijgt. Als dat in sommige ruimtes minder is dan in andere staat je router waarschijnlijk niet op de juiste plaats.

De oplossing? Verplaats je router naar een meer centrale plek. Overweeg een hoge locatie, desnoods in een hoekje bij het plafond. Radiogolven gaan meestal naar beneden, niet omhoog. Daarom kan het slim zijn om je router op de tweede verdieping te plaatsen, als je die hebt natuurlijk.

Ken je router

Het eerste dat je probeert als je wifi-verbinding een keer hapert is de modem en/of de router uitschakelen en na een minuutje of twee weer aanzetten – het equivalent van een klap op die oude desktop. Slimmeriken pakken het echter meteen goed aan en weten wat al die flikkerende lampjes op de router willen zeggen.

Dat kan je aflezen van het ding zelf, maar de handleiding (je weet wel, dat bundeltje dat je normaliter meteen bij het oud papier pleurt) kan je nog veel meer vertellen. Zo kan je eventuele problemen sneller zelf oplossen, en anders helpt het om gericht aan de slag te gaan als je toch hulp moet vragen.

Goedkoop en goed gaan wél samen

Bij de meeste internetaanbieders koop je een pakket waar ook tv en soms een telefonie-abonnement inbegrepen zijn. Handig, maar die pakketten kunnen behoorlijk prijzig uitkomen, zeker als je de verborgen kosten voor pakweg extra data er bij rekent. Dat kan beter en vooral: goedkoper.

Met Scarlet Trio kun je voor slechts 40 euro per maand onbeperkt surfen en naar je favoriete tv-zenders kijken. In het pakket zit ook vaste telefonie inbegrepen, wat nog weleens van pas kan komen als je belminuten weer op zijn. Voor een paar euro meer voeg je daar overigens meteen een gsm-abonnement aan toe, en dan kom je nog steeds goedkoper uit dan elders!

Goedkoop internet heeft onterecht de reputatie van slecht internet. Bij Scarlet krijg je ook kwaliteitsinternet, maar dan voor veel minder geld. Waarom zou je dan meer betalen?

Kies de juiste frequentie

Als je een dual band-router hebt, mag je betere prestaties verwachten wanneer je op de 5GHz-frequentie surft in plaats van op de 2.4 GHz-frequentie. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is het juiste wifinetwerk selecteren.

Dit trucje helpt ook als er veel verschillende netwerken tegelijk actief zijn in je omgeving. In appartementsblokken kan het bijvoorbeeld weleens gebeuren dat het overaanbod jouw signaal verstoort. Simpelweg van frequentie veranderen kan dat probleem oplossen.

Wees meelifters te slim af

Neemt de snelheid van je internet af naarmate de maand vordert? Dan is er misschien een programma op je computer dat stiekem veel internet verbruikt – of is iemand anders stiekem jouw internet aan het stelen. Het beste advies in dat laatste geval: verander je wachtwoord.

In samenwerking met Scarlet. 

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
5 manieren om nog meer uit je wifi te halen
Sluiten