Jan
Jan Life 10 mei 2019

Bizar: bij Amazon bepalen algoritmes wie er ontslagen wordt

Dat Netflix een geheel eigen algoritme gebruikt om te bepalen wat je leuk zou moeten vinden is geweten. Eens je de app opent, word je gebombardeerd met beschikbare content die voldoet aan je smaakprofiel. Ook bij Amazon maken ze gebruik van dergelijke algoritmes, robots en rekenwerk. 

Niet de baas, maar het systeem ontslaat je

Zo gebruikt Amazon algoritmes om bepaalde beslissingen te nemen voor de onderneming. Enige vorm van ethiek is echter volledig afwezig: het algoritme van Amazon bepaalt namelijk zelf of de medewerkers de productiedoelen halen. En als dat niet zo is, worden ze zonder pardon ontslagen.

Mocht je op zoek zijn naar een leuke uitdagende baan, doe jezelf dan een plezier en laat Amazon links liggen. Dat geldt gelukkig niet voor alle functies, maar wel voor de logistieke afdeling. De productiviteit van de magazijnmedewerkers wordt namelijk continu gemonitord door Amazons eigen productiviteitssysteem.

Driehonderd ontslagen in een jaar tijd

In het Amerikaanse Baltimore weten de magazijnmedewerkers van Amazon inmiddels hoe laat het is. In een jaar tijd verloren ruim 300 medewerkers hun baan doordat ze de vastgestelde quota niet behaalden. Om dat even in perspectief te plaatsen: dat is tien procent van het personeelsbestand in het desbetreffende distributiecentrum.

Het productiviteitssysteem van Amazon zal medewerkers echter niet direct ontslaan. De medewerker die de productienorm niet haalt krijgt eerst een aantal waarschuwingen. Blijven de prestaties onder de norm, dan is men onverbiddelijk en volgt er een ontslag. Dat blijkt uit documenten waar The Verge beslag op heeft weten te leggen.

Urineren in flessen

Het Amazon-systeem houdt nagenoeg alles in de gaten. Zo wordt het aantal gescande pakketjes per werknemer bijgehouden, de tijd tussen het scannen van twee pakketjes en het aantal toiletbezoeken. Duikt de productie van een medewerker onder de vastgestelde norm, dan stuurt het systeem automatisch een waarschuwing uit.

Een dergelijk systeem om de productiviteit in de gaten te houden heeft heel wat nadelen. Zo proberen sommige medewerkers te voorkomen dat ze een waarschuwing krijgen door niet naar de wc te gaan.

Onderzoeksjournalist James Bloodworth ging voor zijn laatste boek ‘Hired’ een tijdje undercover werken bij Amazon en zag met eigen ogen welke methodes de medewerkers hanteren om geen waarschuwing te krijgen. Zo is het bij Amazon vrij normaal om in een fles te urineren om zodoende een waarschuwing te ontlopen.

Al betwijfelen wij of Amazon-oprichter er echt mee in zijn maag zit, hij heeft namelijk andere zaken aan zijn hoofd.

Bron: The Verge

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Bizar: bij Amazon bepalen algoritmes wie er ontslagen wordt
Sluiten