Jan
Jan Cars 7 feb 2019

Voorlopig geen elektrische Apple-auto: diefstal en spionage teisteren het project

Dat bedrijfsspionnen weleens met geheime informatie aan de haal gaan, is niks nieuws. Vaak gaat het om een werknemer die (eventueel in opdracht van de concurrent) gevoelige informatie tracht buit te maken. Vooral techbedrijven zijn hier weleens het slachtoffer van, net omdat de benodigde kennis om ergens mee aan de slag te gaan niet altijd beschikbaar is. Beter goed gejat dan slecht bedacht dus. En daar kan Apple over meespreken. 

De fabrikant werkt al jaren aan een geheim project voor auto’s, genaamd Project Titan. Verwacht werd dat Apple binnenkort eindelijk een prototype zou gaan lanceren van een elektrische Apple-auto, maar de meest recente informatie doet vermoeden dat Tim Cook en consorten hele andere plannen hebben.

Project Titan: Apple’s autoproject

Lange tijd was Apple een loyale werkgever, tot er een ontslagronde werd bekendgemaakt. Veelal gebeurt dat wanneer het niet goed gaat met een bedrijf, maar in het geval van Apple was er iets anders aan de hand.

Het bedrijf uit Cupertino richt zich namelijk niet langer op de productie van een vierwieler, maar wil zich gaan toeleggen op de ontwikkeling van software voor auto’s van andere fabrikanten. Dat klinkt als een plausibele verklaring, maar er is meer aan de hand.

Apple wordt de laatste tijd geteisterd door bedrijfsspionage en diefstal. De FBI heeft recent twee medewerkers gearresteerd op verdenking van het stelen van bedrijfsgeheimen. Zo werd er een medewerker op het vliegveld aangehouden. Zijn bagage werd doorzocht en de beste man bleek op reis te willen gaan met 40GB aan gestolen informatie – niet echt iets wat je nodig hebt aan het zwembad of op het strand.

Het tweede geval betreft een ingenieur die betrokken was bij Project Titan. Hij produceerde hardware voor zelfrijdende auto’s, maar hield zich ook bezig met het fotograferen van het scherm van zijn beveiligde laptop.

Duizenden gestolen bestanden

De FBI ontdekte verder dat de man in het bezit was van duizenden bestanden met gevoelige bedrijfsinformatie. Zo werden er handleidingen, diagrammen en schema’s aangetroffen – en daar houdt het niet op. De Apple-medewerker in kwestie kwam uit China en had reeds bij een Chinese concurrent gesolliciteerd, met de intentie om de bemachtigde info mee te nemen.

Zoals je kunt verwachten was dat geen slimme zet. In plaats van een veelbelovende Apple-carrière kan hij dadelijk gaan uitleggen waarom zijn sabbatical tien jaar heeft geduurd. Die tien jaar kan hij in ieder geval goed gebruiken om na te gaan denken hoe hij een boete van 250.000 dollar gaat betalen.

De gevolgen

Dat je je eigen werknemers niet meer kunt vertrouwen is vreselijk, en daar blijft het niet bij. Apple moet nu niet alleen haar plannen bijstellen, maar ook alles in het werk stellen om te vermijden dat de ideeën uitlekken.

Daarom zijn de gebouwen waarin gewerkt wordt aan Project Titan onherkenbaar als Apple-locatie en worden er dus geen logo’s en dergelijke opgehangen. De geheimhouding gaat zo ver dat de medewerkers letterlijk getraind worden om hun mond te houden. Zelfs hun familieleden weten niet waar ze aan werken.

Toch een kijkje nemen binnen de bedrijfsmuren van Apple?

Apple Park is af: zo zien de nieuwe kantoren van Apple er uit

Bron: Want

Reageer op artikel:
Voorlopig geen elektrische Apple-auto: diefstal en spionage teisteren het project
Sluiten