Dit moet je weten als je van je iPhone overschakelt op Android

A whole new world

Hoewel Apple-fans doorgaans niks willen weten van Android, komt het het toch voor dat mensen iOS achter zich laten en kiezen voor het besturingssysteem van Google. Als je van plan bent om je iPhone in te wisselen voor een Android-smartphone is dit wat je moet weten.

Overschakelen op Android

Als je Apple en Android vergelijkt, lijkt die eerste de strenge vader die niks toelaat, terwijl Android de hippie-ouder is die je helemaal vrij laat. Als je dus een iPhone gewend bent en overstapt naar Android, gaat er een hele wereld voor je open, want je kunt je hele toestel customizen. Installeer bijvoorbeeld een launcher-app en je kunt helemaal veranderen hoe de software eruit ziet. Maar waarschijnlijk ben je al blij dat je eindelijk zelf mag bepalen waar je je apps neerzet op je scherm.

Spelen met widgets

Hoewel de meeste mensen ze waarschijnlijk niet gebruiken, kun je met je nieuwe Android-toestel ook aan de slag met widgets. Dat zijn een soort mini-apps die je op je startscherm neerzet en die je extra informatie geven. Zo kun je bijvoorbeeld een aangepaste klok, een weersvoorspelling of je agenda weergeven.

Contacten meenemen

Uiteraard moet je natuurlijk ook al je contacten overzetten naar je Android-device. Vroeger kon dat nogal een lastige taak zijn, maar tegenwoordig valt het wel mee. Het makkelijkste is om hiervoor een Google-account te gebruiken.

Maak er één aan als je er nog geen hebt en en ga vervolgens op je iPhone naar ‘Settings’ > ‘Accounts’. Hier kun je je Google-account toevoegen en aanvinken dat contacten met je account worden gesynchroniseerd. Vervolgens gebruik je hetzelfde account op je Android -smartphone en al je vrienden verschijnen vanzelf weer op je toestel.

Foto’s beveiligen

Je foto’s wil je natuurlijk niet eenzaam achterlaten op je oude iPhone, maar misschien wil je je nieuwe Android-toestel ook nog niet meteen volproppen met oude beelden. Via iTunes kun je gemakkelijk je iPhone-foto’s naar je laptop halen.

Hiervoor sluit je je toestel aan op je computer en selecteer je in iTunes je iPhone. In het linkermenu kies je voor ‘Photos’ en als je vervolgens ‘Sync Photos’ en ‘All photos and albums’ aanvinkt, versluis je je foto’s zo naar je computer.

Als je ze toch echt naar je nieuwe telefoon wilt verplaatsen, kun je je Android-toestel koppelen aan je laptop en de foto’s naar de cameramap van je toestel slepen. Als je gebruik maakt van een microSD-kaartje, kun je je foto’s ook daar naartoe verplaatsen.

Zorg er wel voor dat je voor ‘File Transfer’ kiest als je computer je vraagt wat voor USB-instelling je wilt gebruiken. Als je overigens foto’s van je toestel wilt afhalen, kun je ze gewoon naar een map op je computer slepen vanaf de map op je smartphone.

Apps opnieuw installeren

Helaas zul je al je apps uit de App Store opnieuw moeten installeren op je Android-toestel. Hiervoor ga je naar de Google Play Store, maar wees niet verbaasd als sommige apps niet beschikbaar zijn voor Android. Dat is nu eenmaal zo, hoewel de meeste grote apps wel op beide platformen te vinden zijn. Doorgaans is je vooruitgang in games wel opgeslagen als er gebruik wordt gemaakt van een inlogsysteem.

Andere Apple-producten

Vaak werken Apple-producten verslavend omdat ze zo goed met elkaar samenwerken. Als je al een iPhone gebruikt is de kans bijvoorbeeld groter dat je vervolgens voor een Apple Watch gaat in plaats van een Android-smartwatch.

Helaas houdt Apple van zijn eigen ecosysteem en houden de producten er niet al te veel van om met anderen samen te spelen. Met je Android-toestel zul je niet meer aan de slag kunnen met je Apple Watch en ook de HomePod wil niks weten van Android. Met andere apparaten zou je dan weer geen last mogen hebben.

Bron: Want

04-10-2018 - Jutta