Jutta
Jutta Life 9 jun 2019

Verslaafd aan je smartphone? Deze vijf apps helpen je afkicken

Tijdens het werk ligt hij naast je, onderweg lees je je mails en check je Instagram en wanneer je date even naar het toilet is tijdens een dinertje grijp jij snel even naar je telefoon. Als je meer tijd aan je smartphone besteedt dan je zou willen zijn hier vijf apps die je kunnen helpen om dat toestel wat vaker links te laten liggen en je smartphoneverslaving de baas te worden. 

Offtime

Offtime helpt je een betere balans te vinden tussen de digitale wereld en het ‘echte’  leven. De app geeft je allerlei stats over je smartphonegebruik, zodat je een beter inzicht in je valkuilen krijgt. Als je je ingestelde limieten dreigt te overschrijden geeft Offtime een notificatie en kun je zelf beslissen om iets anders te gaan doen. Voor wie echt geen zelfdiscipline heeft kan Offtime apps, berichten en notificaties blokkeren.

Beschikbaar voor iOS en Android.

Moment

Als je concrete acties aan je doelen koppelt, zul je meer bereiken en dat is precies wat Moment bewerkstelligt. In deze app krijg je eenvoudige dagelijkse oefeningen om wat gezonder met je smartphone om te gaan. Dankzij de Coach-feature zou je dagelijks minstens een uur kunnen terugwinnen, dat je kunt besteden aan de dingen die écht belangrijk zijn. Moment geeft je ook een wekelijks overzicht van de tijd die je op je smartphone besteed hebt.

Beschikbaar voor iOS en Android.

Forest

Forest zet in op beloning en straf en dat kan ook bijzonder effectief zijn. Terwijl je deze app open hebt staan groeit er een boompje, op het moment dat je iets anders gaat doen op je telefoon – random door je sociale media scrollen bijvoorbeeld – gaat het boompje weer dood. Het idee is dat je je boompje in leven houdt en zo uiteindelijk een heel bos kweekt, en dat je verder niet afgeleid wordt door je andere applicaties. Daarnaast kun je ook échte bomen planten door virtuele muntjes uit te geven in de app.

Beschikbaar voor iOS en Android.

Beeminder: betalen voor je smartphoneverslaving

Bij Beeminder hangen er echte consequenties aan vast als je te veel op je telefoon zit. Je bepaalt zelf doelen en als je die niet haalt, wordt er vijf dollar van je creditkaart afgeschreven. Niet heel leuk, maar het kan wel helpen voor hardleerse smartphoneverslaafden.

Flipd

Flipd kost je geen geld, maar is ook best een strenge app tegen je smartphoneverslaving. Wanneer je je (zelfgekozen) limieten overschrijdt, worden je applicaties genadeloos geblokkeerd en daar kun je helemaal niks tegen beginnen. Tot je terug aan de slag kunt met Instagram, kun je dus prima iets nuttigs doen.

Beschikbaar voor iOS en Android.

Lees ook: De smartphone-etiquette waar veel te weinig mensen zich aan houden.

Want

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Verslaafd aan je smartphone? Deze vijf apps helpen je afkicken
Sluiten