Life

Topdoelman zoekt nieuwe ploeg … via LinkedIn

Keeper zkt. club

De sportwereld is hard, zeker als je tot de subtop behoort of een minder winstgevende sport beoefent. Daarom wenden alsmaar meer professionele atleten zich tot LinkedIn om een nieuwe wending aan hun carrière te geven. 

Voetballers op LinkedIn

Zo maakte Theo Zwarthoed, een Nederlandse keeper die onder andere bij AZ en Excelsior speelde, onlangs op het netwerkplatform bekend dat hij nog een club zoekt voor het komende seizoen. Op zijn minst opvallend; een professionele sporter die een nieuwe ‘job’ zoekt via LinkedIn.

Theo Zwarthoed op LinkedIn

De wereld draait om geld

Het aantal voetballers dat zich out als ‘op zoek naar een nieuwe uitdaging’ op LinkedIn is nog relatief beperkt, wellicht omdat profcontracten bij clubs de nodige werkzekerheid bieden. Voor  sporters die volledig afhankelijk zijn van sponsors, subsidies en prijzengeld ligt dat wel anders. Zo was Olympisch schaatser Bart Swings in 2013 nog genoodzaakt een moderne ‘rondgaan met de pet’ te organiseren. Die crowdfunding leverde hem een aanzienlijk zakcentje op, maar toen de media-aandacht was weggeëbd belandde hij financieel opnieuw op glad ijs.

(Niet dat de gemiddelde successupporter daarvan wakker ligt, overigens. Wanneer Swings deelneemt aan een kampioenschap zijn we met zijn allen plots trots na zijn overwinning of teneergeslagen na zijn verlies.)

Silver it is 🥈 #beyondwords

A post shared by Bart Swings (@bart_swings) on

Atleten op LinkedIn

Schaatser Bart Swings, bobsleester Elfje Willemsen, kuntschaatser Jorik Hendrickx, … Het zijn stuk voor stuk atleten die een onzeker inkomen hebben en die van het ene op het andere seizoen zonder sponsors kunnen vallen. Zij zitten dus vooral op LinkedIn om zichzelf sportief te promoten. Veel verder dan een Wikipediabeschrijving gaan die profielen vaak niet.

Diezelfde groep topsporters is vaak al lange tijd bezig met een plan B. Red Lion Félix Denayer bijvoorbeeld haalde een diploma aan de Universiteit Antwerpen en speelt daar ook op zijn LinkedIn-profiel op in, zodat zijn eieren niet in één mandje liggen. Slim.

Daarnaast zijn studies voor een atleet al tijdens de sportcarrière van belang. Het loon van een Bloso-contract hangt bijvoorbeeld samen met de graad van het diploma. Zo verdient een sporter met bachelordiploma minder dan een atleet met een masterdiploma.

15-08-2018 - Jill