Jan
Jan Stuff 30 apr 2019

Opgelet: Avast waarschuwt voor besmette apps op Google Play Store

Heb je nog geen adware- of malware scanner op je Android-smartphone? Dan is het toch de moeite waard om dit te installeren. Onderzoekers van internetbeveiligingsbedrijf Avast hebben in ieder geval tientallen besmette apps in de Google Play Store gedetecteerd. 

De gevonden adware is in ieder geval al vaak gedownload en geïnstalleerd. Volgens Avast zou het al om 30 miljoen installaties gaan. Google neemt de bevindingen in ieder geval serieus en heeft als voorzorgsmaatregel de bewuste apps uit de Play Store verwijderd.

De besmette apps

Volgens Avast ging het vooral om populaire apps voor foto’s en games. Als voorbeelden van ‘besmette’ apps somt Avast er een aantal op:

  • Pro Piczoo
  • Photo Blur Studio
  • Magic Cut Out

Deze apps zouden kwaadwillende software bevatten.

Schadelijke software

Het feit dat Avast melding maakt van ‘kwaadwillende’ software is enigszins misleidend. Toch is een waarschuwing zeker niet verkeerd. Adware op zich is niet schadelijk, maar het zorgt wel voor een minder prettige ervaring. Zo worden er te veel advertenties vertoond bij het gebruik van de bewuste apps.

Daarnaast hebben veel gebruikers melding gemaakt van het ongevraagd installeren van andere apps. Ook de toenemende hoeveelheid reclame wordt als storend ervaren en is volgens de richtlijnen van Google niet toegestaan.

Die klachten stonden niet op zichzelf. Zo werden de Android-toestellen waar dergelijke apps op waren geïnstalleerd steeds langzamer en liep ook de accu sneller leeg. Uit een ander onderzoek in maart kwam al aan het licht dat in de Play Store ruim tweehonderd apps beschikbaar waren met schadelijke advertentiesoftware. Sommige apps waren al 147 miljoen keer gedownload. Ook deze apps zijn inmiddels door Google verwijderd.

Google laat zich niet misbruiken

Gelukkig heeft Google een goede reputatie op dit gebied. Zo kwam de zoekmachine eerder dit jaar razendsnel met een oplossing voor een nog groter probleem. Google Chrome bleek namelijk een gemakkelijk doelwit voor hackers.

Bron: Nu

Google Maps versus Apple Maps: welke app is beter?

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief


Reageer op artikel:
Opgelet: Avast waarschuwt voor besmette apps op Google Play Store
Sluiten