Life

Deze termen moet je kennen als je wilt meepraten over beleggen

Rijker én slimmer worden in een klap

Een beetje verstandig man weet dat hij in plaats van alleen maar te sparen beter ook wat geld belegt. Een nog verstandiger man gaat samen met zijn bankier op zoek naar de beste beleggingen én weet waarover hij spreekt. Wij leggen je de onbetaalbare basics van beleggen uit. De bewonderende blikken van je vrienden terwijl je goochelt met termen als ‘beleggingshorizon’ en ‘cumulatieve interest’ krijg je er gratis bij.

Het rendementspotentieel

Al je centen op je spaarrekening droppen is veilig, maar door de hoge inflatie en de lage rentes levert dat amper nog iets op. In plaats van je zuurverdiende centen te laten indommelen op je spaarboekje kun je beter een deel ervan beleggen. Je neemt zo iets meer risico, maar fondsen bieden wel een hoger rendementspotentieel: als je het een beetje verstandig aanpakt heb je over een paar jaar écht meer geld. Bereken hier alvast jouw persoonlijke situatie.

De kunst is dus om een zo hoog mogelijk rendement te halen uit je beleggingen en tegelijk het risico in te perken. Dat kan bijvoorbeeld door een deel van het kapitaal te beschermen en een ander deel te laten groeien. Een goeie fondsenbeheerder kan dit voor je uitzoeken en flexibel inspelen op de marktomstandigheden om een nog beter rendement te halen.

Het risicoprofiel

Beleggen houdt een zeker risico in. Door verstandig en gespreid te beleggen in beleggingsproducten is het echter mogelijk om een aantal risico’s in te dijken. Risicovolle beleggingen doe je uiteraard enkel met geld dat je op korte termijn niet nodig hebt.
Het is daarbij belangrijk om het risico af te stemmen op je financiële situatie, je persoonlijke doelstellingen, je beleggingshorizon en je eigen financiële kennis.

Bij Deutsche Bank wordt dit het Financial ID genoemd, en afhankelijk daarvan weet je of je het best belegt in de allerveiligste opties (spaarrekeningen, Tak 21-spaarverzekeringen, …) of dat je ook hogere risico’s aankunt met een deel van je vermogen (gemengde beleggingsfondsen, aandelenfondsen, aandelen, …).

De beleggingshorizon

We vernoemden het hierboven al, maar deze term verdient wat extra uitleg. De beleggingshorizon is de periode dat je het geld dat je belegt kunt missen. Samen met je bankier kun je een inschatting maken van een haalbaar bedrag en een haalbare termijn op maat van jouw financiële situatie. Dat wil niet zeggen dat je meteen duizenden euro’s moet afgeven die je pas jaren later terugziet; beleggen kan al vanaf 100 euro per maand.

Door je beleggingen over een langere periode te spreiden, kun je eventuele verliezen (die gepaard gaan met de risico’s van beleggen) mogelijk terug goedmaken en heb je meer kans op rendement.

Gecumuleerde quoi?

Dat komt onder meer door de gecumuleerde interest: de rente die je binnenrijft wordt opgeteld bij je startbedrag, waardoor je het volgende jaar rente ontvangt op dit nieuwe totaal. Experts adviseren voor een belegging in gemengde fondsen een termijn van minstens vijf jaar en voor aandelen(fondsen) minstens tien jaar.

Periodiek beleggen

Periodiek beleggen betekent dat je elke maand een vast bedrag belegt in fondsen. Je kiest – op basis van jouw beleggingshorizon en doelstellingen – voor een defensief, een evenwichtig of een offensief beleggingsplan.

Als je zelf al wat verstand van zaken hebt kun je ook zelf fondsen selecteren. Echt interessant wordt het als je naar een bank stapt die niet alleen huisfondsen aanbiedt, maar ook op zoek gaat naar fondsen van externe beheerders. Zo kun je het beste rendement halen uit een klein maandelijks bedrag.

De spreiding van je beleggingen

Over het algemeen zijn Belgen te weinig geïnformeerd over beleggen, wat ervoor zorgt dat ze niet verstandig met hun centen omspringen en zo geld verliezen. Veel Belgische beleggers spreiden hun beleggingen niet in de tijd en niet over verschillende regio’s, sectoren of activaklassen (aandelen, obligaties, deviezen, …). Een goede spreiding en diversificatie is nochtans een van de basisprincipes van goed beleggen.

Kies dus voor goed gespreide producten (bijvoorbeeld in een gemengd fonds) en spreid je beleggingen in de tijd (door periodiek te beleggen): zo kun je met een kleine maandelijkse investering toch geld verdienen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Deutsche Bank. Nog meer lezen over sparen en beleggen? Dat kan op de blog van Deutsche Bank.

In samenwerking met Deutsche Bank

12-11-2018 - Jutta