Life

Van sparen word je arm: waarom beleggen verstandiger is

... en je geen miljonair hoeft te zijn om ermee te beginnen

Een van de grootste misverstanden over geld is dat je rijk moet zijn om te kunnen beleggen. Integendeel: door te beleggen met een doorsnee loon, word je sneller rijk dan wanneer je spaart.

Wanneer de inflatie op 2% zit en spaarrentes rond 1% schommelen verlies je elk jaar zowat 1% op je vermogen. Met andere woorden: je bent niet rijk genoeg om te blijven sparen. Moet je dan maar meteen al je centen beleggen, en hopen dat de risico’s meevallen?

Is sparen beter dan beleggen of andersom?

In feite is de keuze tussen sparen en beleggen een non-issue. Het zou onverstandig zijn om ál je geld te beleggen. Maar met sparen verlies je tegenwoordig geld, omdat de rente lager ligt dan de inflatie. Met beleggen neem je risico’s, maar maak je wel kans op een hogere opbrengst. De kunst zit hem in het kiezen voor het gepaste risico, voor degelijke beleggingen en voor een goede spreiding. Bekijk hier ook de feiten en fabels over beleggen.

Kleine bedragen

Als je een beperkt budget hebt of je eerste stappen zet in deze wondere wereld vol onbekende begrippen, kan je beginnen beleggen met een laag bedrag. Bij Deutsche Bank kan dat bijvoorbeeld al vanaf honderd euro per maand. De rest van je centen spaar je gewoon, zoals je gewend bent.

Wat brengt het op?

Stel, je spaar 100 euro per maand. Met de huidige rente en inflatie verlies je elk jaar 1% koopkracht. Na tien jaar heb je het equivalent van 10.357 euro op je spaarrekening, na twintig jaar 17.886 euro.

Daarnaast stort je elke maand 100 euro in een flexibel gemengd fonds. Stel dat het fonds een gemiddeld rendement haalt van 5% over 10 jaar, dan heb je na 10 jaar een rendement van bijna 15.593 euro (€ 12.291 verrekend met 2% inflatie). Na 20 jaar aan hetzelfde gemiddelde rendement wordt dit 41.274 euro (€ 27.776 verrekend met 2% inflatie).

Hoe pak je het aan?

Oké, met een beetje geduld kan je een belegging je dus geld opleveren, maar hoe vind je nu een belegging met het gepaste risico en hoe weet je of ze te vertrouwen is? Dat overleg je best met je bankier. Hij of zij kan je helpen om het beste investeringsplan te vinden. Met een flexibele formule kan je overigens je stortingen op elk moment aanpassen of zelfs deelbewijzen doorverkopen. Zo krijg je een belegging op maat, en het rendement is dus veel meer een kwestie van regelmaat en tijd dan van een fors beginkapitaal.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Deutsche Bank. Nog meer lezen over sparen en beleggen? Dat kan op de blog van Deutsche Bank.

In samenwerking met Deutsche Bank

29-10-2018 - Jutta