Floor
Floor Stuff 27 feb 2018

Je eerste racefiets kopen

De lente is in aantocht, dus hoog tijd om werk te maken van je goede sportvoornemens. Klaar om je eerste racefiets te kopen? Dan heb je vast wat aan deze tips.

Waarop moet je letten wanneer je je eerste racefiets koopt?

Budget voor je eerste racefiets

Allereerst is het verstandig om te kijken welk bedrag je wil spenderen aan een nieuwe racefiets. Voor 300 euro vind je al een eenvoudig model, maar als je een volwaardig instapmodel zoekt, schommelend de prijzen al snel rond de 1100 euro. Voor dit geld heb je een racefiets met alles er op en er aan. Inclusief fancy onderdelen, zoals een schakelsysteem dat is geïmplementeerd in je remgrepen en zelfs een beetje carbon.

De grote vraag is natuurlijk wat je wilt bereiken. Ga je af en toe casual een rondje fietsen, dan heb je minder nodig dan wanneer je competitief wilt gaan rijden. Voor een casual rijder, die voor het eerst kennismaakt met wielrennen, is het wellicht beter om eerst een tweedehands racefiets aan te schaffen. Een nieuwe fiets is vrij prijzig en verliest binnen een jaar al ongeveer de helft van de waarde. Een tweedehands model kun je daarentegen voor praktisch dezelfde prijs weer verkopen.

Een racefiets op jouw maat

De maat is voor veel beginners het eerste probleem. Wanneer je de verkeerde framemaat kiest, kan dit erg nadelige gevolgen hebben voor je fietsplezier. Veel gespecialiseerde winkels bieden een gratis meting aan (of vragen daar een kleine vergoeding voor). Het kan dus wel iets kosten, maar uiteindelijk levert zo’n meting je waardevolle informatie op over de juiste framemaat voor jouw lichaam. Je kunt het echter ook zelf bepalen door 0,67 maal je binnenbeenlengte te berekenen. Dit is de afstand van de grond tot je kruis. Met deze berekening kun je vervolgens de juiste framemaat selecteren.

Het materiaal

Het type materiaal heeft veel invloed op de prijs en op het gewicht van de fiets. Over het algemeen is het verstandig om, wanneer je zwaarder bent dan 80 kilo, voor staal of titanium te kiezen. Onder de 80 kilo is carbon of aluminium de beste keuze. Als je echt serieus wil beginnen fietsen, kun je een racefiets van carbon overwegen. Deze fietsen zijn zo licht als een veertje;  het frame weegt soms zelfs minder dan een kilo. Binnen de verschillende prijsklassen is carbon echter wel een zwaargewicht. Het is goedkoper om enkel een carbon voorvork te nemen. Dit reduceert trillingen en bespaart een hoop gewicht en geld.

De pedalen

Je kunt ervoor kiezen om een normaal pedaal te nemen, net als op je gewone fiets. Of je kunt voor een kliksysteem gaan. Deze laatste optie is in het begin misschien wat onwennig, maar levert uiteindelijk een hoop voordelen op. Met name op het gebied van krachtoverbrenging valt er met deze pedalen veel winst te behalen. Je kunt namelijk zowel duwen als trekken aan je pedaal, waardoor je veel meer kracht kunt uitoefenen.

Wanneer je nog nooit eerder met een kliksysteem hebt gefietst, is het verstandig om eerst op een parkeerplaats te oefenen met wegrijden en stoppen. Het in- en uitklikken moet je even aanleren, maar zal snel ‘gewoon’ worden. Heb je meer de ambitie om een casual rijder worden, dan kies je misschien beter voor normale pedalen. Hierdoor kun je met je eigen schoenen fietsen, waardoor je niet altijd met een extra paar fietsschoenen hoeft rond te zeulen.

Merken van racefietsen

De onderdelengroep die je kiest, bepaalt hoe kwalitatief en comfortabel je fiets zal rijden. In een groep zitten derailleurs, de ketting, kettingwielen, de trapas, slingers etc. Shimano en Campagnolo zijn de twee grootste fabrikanten. De regel is meestal: hoe meer ze kosten, des te beter is de kwaliteit van de onderdelen. De meeste merken hebben daarom meerdere groepen waaruit je kunt kiezen. Kies je één van deze twee merken, dan heb je – ongeacht het model – gegarandeerd goede onderdelen.

Campagnolo: Veloce – Centaur – Athena – Chorus – Record – Super Record
Shimano: Tiagra – 105 – Ultegra – Ultegra Di2 – Dura-Ace – Dura-Ace Di2

Het merk van je fiets bepaalt natuurlijk grotendeels de prijs. Ook in de fietsenwereld heb je Volkswagens en Ferrari’s. Wat voor jou een prettig merk is, zal afhangen van wat jij fijn vindt fietsen. Ga daarom altijd eerst voor een proefrit voordat je je eerste racefiets koopt. Bekende merken zijn onder andere Bianchi, Cervélo, Colnago, Cube en Trek.

Accessoires

De accessoires zijn natuurlijk niet noodzakelijk, maar wel erg bepalend voor het begin en het vervolg van je nieuwe hobby. Een kilometerteller is een van de meest motiverende onderdelen om aan te schaffen. Voor een paar tientjes heb je al een kwalitatief apparaatje waarop je je voortgang kunt aflezen. Daarnaast zijn een bidonhouder, fietshandschoenen en een bel fijne toevoegingen voor je eerste racefiets.

Wielerkleding heb je uiteraard ook nodig. Een goede afvoer van je zweet is belangrijk tegen ontstekingen en een beetje extra (naadloze) ondersteuning maakt je rit een stuk fijner. Probeer bij voorkeur een broek met een zoom aan de achterkant te kopen. Hierdoor bespaar je jezelf een hoop zadelpijn en geniet je meer van lange ritten. Een kleine ritssluiting aan de voorkant van je shirt doet wonderen op warme dagen, de rest is een kwestie van smaak.

Tot slot is er nog de fietshelm. Een goede fietshelm is misschien wat prijzig (vanaf 75 euro), maar op veiligheid moet je uiteraard niet bezuinigen.

Wil je meer informatie over het aanschaffen van een racefiets? Ga dan langs bij een speciaalzaak. Probeer eerst een aantal verschillende modellen uit en laat je goed informeren over wat je zoekt. Wielrennen is een fantastische sport, maar zonder een fijne fiets valt er weinig te genieten.

Reageer op artikel:
Je eerste racefiets kopen
Sluiten