Thomas
Thomas Entertainment 27 mrt 2018

Deze 10 oorlogsfilms op Netflix moet je gezien hebben

Al sinds de geboorte van de filmindustrie is oorlog een belangrijk onderwerp. De strijd tussen verschillende volken en landen vertaalt zich namelijk uitstekend naar het witte doek. Ook op Netflix vind je een behoorlijke lading aan oorlogsfilms. Dit zijn in onze ogen de tien beste en meest indrukwekkende.

1. ‘Saving Private Ryan’ (IMDb-score: 8.6)

Nooit eerder werd D-Day zo realistisch en rauw in beeld gebracht als in deze film. Het is dan ook niet zo gek dat ‘Saving Private Ryan’ maar liefst vijf Oscars won, waaronder die voor beste geluid en beste regisseur. Steven Spielberg heeft veel indrukwekkende films gemaakt in zijn carrière, maar dit oorlogsdrama overtreft hij waarschijnlijk nooit. Tenzij je het ongeëvenaarde ‘Band of Brothers’ meetelt natuurlijk.

 2. ‘Black Hawk Down’ (IMDb-score: 7.7)

Op 3 oktober 1993 werd een Amerikaanse gevechtseenheid gedropt in Mogadishu met als doel het ontvoeren van twee Somalische spionnen. Deze klus had binnen een uur geklaard moeten worden, maar het liep anders. Twee Black Hawk-helikopters werden neergeschoten en de soldaten kwamen vast te zitten midden in vijandelijk gebied. ‘Black Hawk Down’ brengt dit waargebeurde verhaal op een ongekend indrukwekkende en intense manier in beeld.

3. ‘Braveheart’ (IMDb-score: 8.4)

Voor de volgende film duiken we wat dieper in de geschiedenisboeken. We gaan namelijk terug naar de dertiende eeuw. In die periode waren de Britten en de Schotten verwikkeld in een bloedige strijd. De strijd voor vrijheid werd aan Schotse zijde geleid door de held William Wallace. Mel Gibson mocht deze rol op zich nemen en deed dat met verve. Misschien is ‘Braveheart’ wel zijn beste film ooit.

4. ‘Inglourious Basterds’ (IMDb-score: 8.3)

Oorlogsfilms hebben logischerwijze vaak een serieus karakter. ‘Inglourious Basterds’ niet. Niet zo verrassend, want de man achter deze oorlogsfilm over een groep op nazi jagende Joodse soldaten is niemand minder dan Quentin Tarantino. Zijn gevoel voor duistere humor en unieke kijk op verhaalvertelling maakt van ‘Inglourious Basterds’ niet alleen een uitstekende oorlogsfilm, maar vooral een hele unieke.

5. ‘Platoon’ (IMDb-score: 8.1)

Charlie Sheen kennen we allemaal als de levensgenieter uit ‘Two and a Half man’, maar hij speelde ook in een van de beste films over de Vietnamoorlog. ‘Platoon’ laat op een indrukwekkende manier zien hoe heftig deze oorlog was en brengt de morele crisis waarmee de soldaten worstelen op ongekende manier in beeld. Een absolute aanrader over een van de meest controversiële oorlogen ooit.

6. ‘The Boy in the Striped Pyjamas’ (IMDb-score: 7.8)

Bij oorlogsfilms denk je vaak meteen aan wapengekletter, dood en verderf, maar het kan ook anders. Zo zijn er genoeg dramafilms over de impact van oorlog op doodgewone burgers. ‘The Boy in the Striped Pyjamas’ vertelt het verhaal van Bruno. Een achtjarige jongen, wiens vader commandant is bij een concentratiekamp, die bevriend raakt met een Joods leeftijdsgenootje. Een indrukwekkend verhaal over rassenhaat en de onschuld van een kind.

7. ‘Zwartboek’ (IMDb-score: 7.8)

Eentje van onze noorderburen. ‘Zwartboek’ van Paul Verhoeven vertelt het verhaal van een Joodse verzetsvrouw die bij de nazi’s infiltreert. De thriller is een aaneenschakeling van spannende plotwendingen en het is dan ook niet zo gek dat de film niet alleen meerdere Gouden Kalveren won, maar ook in het buitenland goed ontvangen werd.

8. ‘The Longest Day’ (IMDb-score: 7.8)

Met afstand de oudste film in deze lijst, maar daarom zeker niet minder dan de rest. ‘The Longest Day’ is een van de eerste films die de landing in Normandië naar het witte doek bracht. Met een speelduur van krap drie uur is het een behoorlijk lange zit, maar er zijn maar weinig films die D-Day zo uitgebreid in beeld brengen.

9. ‘The Hurt Locker’ (IMDb-score: 7.6)

Terug naar meer recente geschiedenis: de Irakoorlog, een oorlog die veel Amerikaanse soldaten het leven kostte. Een groot deel daarvan kwam om het leven door bermbommen en andere explosieven. ‘The Hurt Locker’ vertelt het verhaal van de dappere mannen en vrouwen die verantwoordelijk waren voor het onschadelijk maken van deze bommen.

10. ‘Beast of No Nation’ (IMDb-score: 7.8)

Deze film mag absoluut niet ontbreken in dit lijstje. Het is namelijk niet alleen een ijzersterke oorlogsfilm, maar ook een Netflix Original. ‘Beast of No Nation’ neemt ons mee naar een door een burgeroorlog verscheurd land. Een oorlog waarin niet alleen mannen ten strijde trekken, maar ook kinderen de wapens oppakken. Een indrukwekkende film waarin Idris Elba nog maar eens bewijst hoe goed hij is.

Meer Netflix

Heeft je vriendin geen zin in een oorlogsfilm? Probeer dan eens één van deze films. Wil je liever beginnen aan een nieuwe serie? Ga dan voor het razend spannende ‘3%‘ of ‘Collateral‘.

Reageer op artikel:
Deze 10 oorlogsfilms op Netflix moet je gezien hebben
Sluiten