Life

Je kunt beter wat minder aantrekkelijk zijn als je een date wilt scoren

Je bent beter een 5/10 dan een 10/10

Stop maar met te veel tijd te besteden aan je uiterlijk en wring je niet zo in bochten voor die perfecte profielfoto op Tinder, want het gaat je niet helpen om een date te scoren. Want: wie nét iets minder aantrekkelijk is, maakt meer kans op de online datingmarkt. 

Dat blijkt tenminste uit een onderzoek van de universiteit van Oxford. In een tijdspanne van tien jaar nam de universiteit 150.000 profielen van de Engelse datingsite eHarmony onder de loep. De (heteroseksuele) deelnemers aan dit grootscheeps onderzoek moesten zichzelf een score op tien geven en wat bleek? Mannen die zichzelf een 5/10 gaven deden het stukken beter dan de mannen die zichzelf een 10/10 gaven. Bij de vrouwen kregen zij die zichzelf een 8/10 gaven de meeste berichtjes.

Waarom is minder aantrekkelijk beter?

Waarom krijgen de knapste mannen de minste berichtjes? Volgens hoofdonderzoeker Taha Yasseri komt dat omdat een 10/10 vrouwen afschrikt. Vrouwen schatten de kans op een fijne relatie lager in wanneer een man te hoog scoort en denken ook eerder dat hij niet trouw zal zijn.

Daarnaast zou het ook te maken hebben met het zelfbeeld. Een 10/10 kan een vrouw afschrikken, omdat ze denkt dat een potentiële match haar niet aantrekkelijk genoeg zal vinden, en dat dit later problemen zal veroorzaken.

Stereotiepen in de datingwereld

Het onderzoek legt bloot hoe genderstereotiepen ook in de online datingwereld hoogtij vieren. Vrouwen worden eerder beoordeeld op hun leeftijd en lichaam, terwijl er bij mannen ook ruimte is voor hun karakter. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat vrouwen mannen vaker beoordelen op basis van hun inkomen: de kans dat een vrouw een man beoordeelt op zijn inkomen is 30% hoger dan dat het andersom gebeurt.

De eerste move

Nog zo’n cliché: mannen moeten de eerste stap zetten. Je zou kunnen denken dat alle datingapps het voor vrouwen gemakkelijker hebben gemaakt om een kerel aan te spreken, maar uit dit onderzoek van de universiteit van Oxford blijkt dat het nu nóg vaker de man is die het eerste berichtje moet sturen.

Hoewel er met Tinder, Happn en aanverwanten een nieuw soort daten is ontstaan, blijven mannen en vrouwen elkaar blijkbaar volgens dezelfde oude (en misschien zelfs wat achterhaalde?) criteria beoordelen. En dat is eigenlijk een beetje jammer. Maar het goede nieuws is dus dat je geen Ryan Gosling moet zijn om een date te scoren.

Bron: Askmen

07-10-2018 - Jutta