Lesley
Lesley Life 28 jul 2019

Betere seks? Dan kun je maar beter … goed slapen

Vroeger kon je probleemloos een paar slapeloze nachtjes op rij aan, nu wreekt een enkele korte nacht zich al. De volgende avond kruip je vroeg onder de wol en klinkt ‘twaalf uur slaap’ plots veel aantrekkelijker dan ‘een hete nacht onder de lakens’. Te weinig slaap is moordend voor je seksleven en wel om deze redenen. 

Dezelfde oorzaak: stress

Zowel een slaaptekort als een gebrek aan seks kunnen te wijten zijn aan dezelfde oorzaken, waarvan stress er eentje is. Dat een slaaptekort leidt tot minder seks lijkt logisch, maar wist je dat je die analogie ook kunt omdraaien? Ook een gebrek aan seks kan leiden tot slaapproblemen. Op dezelfde manier krijg je door voldoende slaap meer zin in seks én val je na een bevredigend potje seks sneller in slaap.

Recent onderzoek toonde aan dat één uur extra slaap de zin in seks met maar liefst 14% deed toenemen. Dit was vooral het geval bij vrouwen – ook mannen hebben minder zin in seks na een korte nacht, maar hun libido wordt er in mindere mate door aangetast dan bij vrouwen het geval is.

Meer testosteron

Mannen hebben immers meer testosteron dan vrouwen, en laat dat nu net het hormoon zijn dat de seksdrive aanwakkert. Bovendien zorgen een slaapgebrek en stress voor een afname aan testosteron, en aangezien vrouwen sowieso al minder van dat hormoon aanmaken, wordt hun libido er sneller door aangetast.

Het effect van seks op slaap

Slaap en een gebrek eraan hebben dus een effect op je seksleven, maar het omgekeerde is ook waar. Een tekort aan seks kan je letterlijk slapeloze nachten en meer stress bezorgen én het zorgt ervoor dat je sneller geïrriteerd raakt. Bovendien heb je vast al wel gemerkt dat een orgasme voor een betere nachtrust zorgt. Een vrouwelijk orgasme doet het oestrogeen toenemen, wat zorgt voor een diepere slaap, terwijl een mannelijk orgasme hetzelfde doet met prolactine, waardoor je sneller in slaap valt na seks.

Genoeg redenen dus om vanavond samen vroeg onder de wol te kruipen, al dan niet met bijbedoelingen. En als je écht te moe bent, is er altijd nog morgenochtend natuurlijk.

Bron: The Conversation

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Betere seks? Dan kun je maar beter … goed slapen
Sluiten