Lesley
Lesley Life 11 sep 2019

Dit bier is gemaakt van … rioolwater

Verspilling van bier wil je natuurlijk niet – tenzij het Cara is. Maar eigenlijk is verspilling van water nog veel erger. Heel wat mensen hebben namelijk geen schoon drinkwater tot hun beschikking. Nochtans heeft elke stad een ‘natuurlijke’ voorraad aan water, die we doorgaans niet zo snel associëren met drinkwater – en dat is rioolwater. Klinkt smerig, is het niet per se. En daarom besloot het Duitse bedrijf Xylem er bier mee te gaan brouwen. 

Van rioolwater naar bier

Uiteraard hebben ze het water bij Xylem wel eerst gereinigd en die recyclage van afvalwater willen ze met hun bier onder de aandacht brengen. Het bier heet Reuse Brew en Xylem werkte ervoor samen met Berlin Water en het Berlin Centre of Competence for Water.

In een waterzuiveringsstation in Duitsland werd het rioolwater voor Reuse Brew onder andere blootgesteld aan een machine die ozon maakt om het afval in het water op een moleculair niveau af te breken. Ook komt er een andere machine met carbonfilters aan te pas om het grootste gedeelte van alle chemicaliën en verontreinigende stoffen uit het water te halen.

Foto: Xylem

Smerig idee, lekker bier

Rationeel gezien weet je dus dat het water aan het einde van de rit helemaal gefilterd is, en toch … moet je ook nog een psychologische drempel over om er daadwerkelijk een slok van te nemen.

Andy Hole van de Amerikaanse mediasite CNET kreeg onlangs een tour door het waterzuiveringsstation in kwestie, maar had aan het einde toch echt geen zin om en slok te nemen van het Reuse Brew-bier. Uiteindelijk deed de man het toch en bleek het heerlijk bier te zijn.

Goedkope oplossing

Reuse Brew was een eenmalig project en da’s jammer. Er zit namelijk wel wat in dat mensen eerder geneigd zullen zijn om van gerecycleerd afvalwater te drinken wanneer het verwerkt zit in bier, dan wanneer het als gewoon water op tafel wordt gezet.

Jens Scheideler van Xylem geeft wel aan dat afvalwater steeds meer wordt gezien als een waardevolle bron. Uiteraard kan er ook schoon water geïmporteerd worden of zou zeewater aangepakt kunnen worden om er drinkwater van te maken. Volgens Scheideler zouden die oplossingen echter veel duurder zijn dan het recycleren van afvalwater.

Rioolwater schoonmaken lijkt dan ook een ideale oplossing te zijn – nu alleen nog de consument overtuigen.

Lees ook:

CNET

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Dit bier is gemaakt van … rioolwater
Sluiten