Jutta
Jutta Food & Drinks 30 aug 2019

Smaakt bier van ‘t vat echt beter dan bier uit een flesje?

Veel mensen worden enthousiast als er ‘bier van het vat’ op een menukaart staat, maar verschilt de smaak dan zo hard van een bier op fles? In principe niet, weet bierexpert Dr. Beer. 

Als het om eenzelfde brouwsel gaat zou er geen smaakverschil mogen zijn tussen een bier van het vat en een gebotteld bier. Tenminste: in het begin niet, legt Dr. Beer uit, want na een tijdje gaan de smaken wel anders evolueren.

Het verschil tussen bier van het vat en bier uit een flesje

Dat een vat veel groter is dan een flesje is stating the obvious, maar dat is precies de reden dat het bier na een tijdje anders zal gaan smaken. Door het grote volume zal een vat langer vers blijven en ‘veroudert’ bier in een flesje sneller. Dat wil niet zeggen dat het meteen slecht wordt, wel dat de smaak verandert.

Wat ook bijdraagt aan die snellere oxidatie is dat er in flessen bovenin meestal een beetje lucht zit. Bieren met hergisting op fles worden niet op tegendruk afgevuld en bevatten sowieso lucht. Andere bieren, zoals Leffe, Duvel etc. worden wél onder tegendruk afgevuld in hun flesjes en bevatten dus in theorie geen lucht, maar de kroonkurk gaat altijd wat lucht lekken en glas ook.

Een vat wordt met tegendruk afgevuld waardoor er in principe geen zuurstof aanwezig is, een cruciale voorwaarde om te kunnen oxideren. Sowieso lekken stalen vaten minder, maar eens aangeslagen zal de oxidatie wel versneld plaatsvinden.

Oud bier of slecht bier?

Wat gebeurt er als een bier veroudert? Er komt stilaan zuurstof in het bier en dat heeft impact op de smaak. Dat verouderingsproces kan heel mooi zijn: bieren met veel donkere mouten worden net als porto en sherry beter bij het ouder worden. Sommige bieren worden gemaakt om pas na een bepaalde tijd te drinken, de English old ales bijvoorbeeld, of onze eigen geuzes die je pas na een viertal jaar degusteert.

Alleen zal niet elk bier even mooi evolueren en proef je op een bepaald moment alleen nog karton of duffe kelder. De discussie daarover laait hoog op: sommige mensen vinden het lekker, andere spuwen het nog net niet met een van afschuw vertrokken gezicht over de toog.

Wat Dr. Beer betreft: “Een Duvel van tien jaar oud, da’s mijn smaak niet. Technisch gezien smaakt het niet zoals de brouwer het bedoeld heeft.”

Voor je zelf een bierkelder aanlegt: de meeste bieren zijn bedoeld om zo vers mogelijk te drinken, dus wachten hoeft niet. Schol!

Over Dr. Beer

Dr. Beer of Jeroen Peeters weet alles over bier, van brouwen tot drinken. In zijn toffe zaak in Antwerpen schenkt hij enkel craft beers van over de hele wereld. Meer informatie vind je op de Facebookpagina

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Smaakt bier van ‘t vat echt beter dan bier uit een flesje?
Sluiten