Alrik
Alrik Entertainment 12 jun 2019

7 ‘Black Mirror’-afleveringen die zijn ingehaald door de realiteit

De wereld ontwikkelt zich in sneltempo en zeker op het gebied van technologie kan dat best beangstigend zijn. Dat is ook de kracht van Netflix-serie ‘Black Mirror’, waarvan het vijfde seizoen net uit is. De steengoede sciencefictionserie over de schaduwkant van moderne technologieën speelt exact in op die angst. Deze zeven afleveringen zijn in tussentijd zelfs al ingehaald door de realiteit.

Robotbijen in ‘Hated in the Nation’ (seizoen 3, aflevering 6)

Ruimtevaartorganisatie NASA is bezig met het ontwikkelen van robotbijen, die zo overgevlogen lijken te zijn uit ‘Black Mirror’. In de aflevering ‘Hated in the Nation’ worden deze bijen gehackt en krijgen ze de opdracht om iemand te vermoorden die wordt uitgekozen via een hashtag op Twitter. Gelukkig zullen de robotbijen die NASA momenteel ontwikkelt een missie op Mars moeten uitvoeren en zal het dus een stukje verder vliegen zijn om iemand te vermoorden.

Maar – ja, er is een maar – zij zijn niet de enige die bezig zijn met bijen. Harvard werkt al sinds 2013 aan robotbijen. Die kunnen vliegen en in en uit het water duiken. Ze kunnen wel nog geen gewassen bestuiven, zoals in de aflevering van ‘Black Mirror’.

Het ratingsysteem uit ‘Nosedive’ (seizoen 3, aflevering 1)

In de eerste aflevering van het derde seizoen volgen we het personage Lacie in een wereld waar iedereen elkaar met een ratingsysteem beoordeelt op basis van de interacties die ze met elkaar hebben. De rating bepaalt onder meer waar je wel en geen recht op hebt. Deze aflevering zal gebaseerd zijn op het feit dat we elkaar eigenlijk al de hele tijd beoordelen op sociale media, en zeker op apps als Tinder of Uber.

In China zijn ze dit systeem nu aan het invoeren en gaan ze zelfs nog een stapje verder. De regering wil in 2020 dat het sociaal kredietsysteem volledig werkt. De inwoners worden dan onder meer beoordeeld op hun kredietachtergrond, het nakomen van contracten én hun gedrag en vriendschappen. Lees hier meer over die enge ontwikkeling.

Zelfrijdende pizzabezorgbus in ‘Crocodile’ (seizoen 4, aflevering 3)

Begin dit jaar maakten Pizza Hut en Toyota bekend te gaan samenwerken voor zelfrijdende bezorgbussen. Een beetje ‘Black Mirror’-fan denkt dan natuurlijk gelijk aan de aflevering ‘Crocodile’. In de aflevering in het vierde seizoen wordt een voetganger aangereden door een pizzabusje en dat zet een hoop bloederige moorden in gang. Gelukkig hoeven we tot 2020 nog niet bang te zijn om aangereden te worden door zo’n bezorgbus.

Het opnemen van herinneringen in ‘The Entire History of You’ (seizoen 1, aflevering 3)

Alles opnemen wat je ziet, doet of hoort? In de aflevering ‘The Entire History of You’ kan het en pakt het niet goed uit. Alhoewel we nog niet helemaal in die fase zijn aanbeland, zijn er al een paar draagbare gadgets op de markt waarmee je dingen uit je leven kunt opnemen. De Spectacles van Snapchat bijvoorbeeld, waarmee je video’s van tien seconden kunt opnemen. Ook heeft Samsung in 2016 al een patent aangevraagd voor contactlenzen die een foto nemen telkens als je knippert.

Smart house in ‘White Christmas’ (seizoen 2, aflevering 4)

‘White Christmas’ draait om een cookie die het bewustzijn van een persoon gebruikt als een soort persoonlijke assistent voor in huis. Gelukkig komt deze technologie (nog) niet in werkelijkheid voor, maar er bestaan natuurlijk al genoeg persoonlijke technologische assistenten zoals de Google Home of de Alexa van Amazon.

Een geliefde terugbrengen uit de dood in ‘Be Right Back’ (seizoen 2, aflevering 1)

In ‘Be Right Back’ kan Martha de sms’jes en e-mails van haar overleden vriend in een app uploaden en zo spreken met een chatbot die reageert zoals haar vriend dat zou doen. Later krijgt ze zelfs de keuze om een synthetische vervanger in huis te halen die precies op hem lijkt.

Er zijn tegenwoordig chatbots die zijn gebaseerd op echte personen. De 30-jarige Kuyda maakte bijvoorbeeld een chatbot die de persoonlijkheid van een overleven vriend nabootst. Hanson Robotics, die je misschien kent van robot Sophia, maakte daarvoor BINA48. Die was gebaseerd op de (overigens nog levende) vrouw van eigenaar Martine Rothblatt.

VR in ‘Striking Vipers’ (seizoen 5, aflevering 1)

De eerste aflevering van het meest recent verschenen seizoen draait volledig om VR. Het gaat om een ​​virtual reality-vechtgame, gespeeld door twee vrienden. In theorie kon alles in de aflevering nu al gebeuren, met de opkomst van VR en met name VR-porno. We verklappen echter nog niet te veel, aangezien de aflevering nog maar net online staat.

‘Black Mirror’ seizoen 5, de comeback van Miley Cyrus

Het vijfde seizoen van ‘Black Mirror’ staat net op Netflix, met onder meer een aflevering met niemand minder dan Miley Cyrus in de hoofdrol. Check onze voorbeschouwing, inclusief de trailers.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
7 ‘Black Mirror’-afleveringen die zijn ingehaald door de realiteit
Sluiten