Jan
Jan Entertainment 5 jul 2018

Deze zes creepy ‘Black Mirror’-technologieën bestaan echt

De Netflix sciencefictionthriller ‘Black Mirror’ is in meerdere opzichten een dijk van een serie. De Netflix Original toont de kracht van de technologische vooruitgang, maar laat ook onverbloemd de gevaren ervan zien. Die combinatie maakt de serie confronterend en bij momenten beangstigend, maar achteraf denk je: ‘Het is niet echt, toch?’. Hm, niet helemaal. 

De sterkte van ‘Black Mirror’ ligt in hoe realistisch de technologische ontwikkelingen worden voorgesteld – alsof ze binnen een paar jaar ook echt zouden kunnen worden uitgerold. Sommige van die technologieën bestaan zelfs al.

‘Hated in the Nation’: robotbijen als killer bees

Eerder raakte al bekend dat ruimtevaartorganisatie NASA robotbijen aan het ontwikkelen is. In de ‘Black Mirror’-aflevering ‘Hated in the Nation’ worden die bijen gehackt en krijgen ze de opdracht om iemand te vermoorden die wordt uitgekozen via een hashtag op Twitter.

De robotbijen die NASA ontwikkelt zullen worden gebruikt voor een missie naar mars – en gelukkig is het vanop mars een stuk verder vliegen om iemand te vermoorden. Al is de NASA lang niet de enige partij die bezig is met robotbijen. Harvard werkt al sinds 2013 aan robotbijen. Die kunnen vliegen en in en uit het water duiken. Ze kunnen wel nog geen gewassen bestuiven, zoals in de aflevering van ‘Black Mirror’.

‘Nosedive’: het ratingsysteem van de toekomst

In de eerste aflevering, ‘Nosedive’, volgen we het personage Lacie in een wereld waar iedereen elkaar met een ratingsysteem beoordeelt op basis van de interacties die ze met elkaar hebben. De rating bepaalt onder meer waar je wel en geen recht op hebt. Deze aflevering haalt natuurlijk scherp uit naar het feit dat we eigenlijk elkaar de hele tijd beoordelen op social media, en zeker op apps als Tinder of Uber.

In China wordt dat sociaal kredietsysteem ook echt realiteit en de regering wil zelfs dat het tegen 2020 al volledig op punt staat. De inwoners worden er zo onder meer beoordeeld op hun kredietachtergrond, het nakomen van contracten én hun gedrag en vriendschappen. Denk: beloond worden als je je oma bezoekt en afgestraft als je de afwas laat staan. Auwch.

‘Crocodile’: zelfrijdende pizzabezorgbus als moordmachine

Begin dit jaar maakten Pizza Hut en Toyota bekend te gaan samenwerken voor zelfrijdende bezorgbussen. In de ‘Black Mirror’-aflevering ‘Crocodile’ zien we een scene die daar sterk aan doet denken wanneer een voetganger wordt aangereden door een pizzabusje en dat een hoop bloederige moorden in gang zet. Gelukkig hoeven we daar tot 2020 nog niet voor te vrezen.

‘The Entire History of You’: herinneringen opnemen

Alles opnemen wat je ziet, doet of hoort? In de aflevering ‘The Entire History of You’ kan het en pakt het niet goed uit. Zo doorgedreven is de technologie in realiteit nog niet, maar ontzettend vergezocht is het ook niet. Met de Spectacles van Snapchat kun je bijvoorbeeld al video’s van tien seconden opnemen en ook Samsung werkt aan contactlenzen die een foto maken als je met je ogen knippert.

‘White Christmas’: smart house

Deze aflevering draait om een cookie die het bewustzijn van een persoon gebruikt als een soort persoonlijke assistent voor hun huis. Die doen nu al gigantisch hard denken aan technologische assistenten als Google Home of Alexa.

‘Be Right Back’: een geliefde terugbrengen uit de dood

In deze aflevering kan hoofdpersonage Martha de sms’jes en mails van haar overleden vriend uploaden in een app en zo spreken met een chatbot die reageert zoals hij dat zou doen. Later krijgt ze zelfs de keuze om een synthetische vervanger in huis te halen die een exacte kopie is van hem.

Tegenwoordig zijn er heel wat chatbots gebaseerd op echte mensen. Zo maakte de 30-jarige Kuyda een chatbot met de persoonlijkheid van haar overleden vriend en Hansa Robotics introduceerde de robot Sophia en eerder ook al de BINA48, die gebaseerd was op de (overigens nog levende) vrouw van eigenaar Martine Rothblatt.

Reageer op artikel:
Deze zes creepy ‘Black Mirror’-technologieën bestaan echt
Sluiten