Life

Waarom een blended whisky even goed is als een single malt

De whiskymixer mixt de whisky in de whiskymixer

Drank is de duivel en jij en je maten drinken het liefst met verstand. Dat gezegd zijnde is het tijd voor een glas. En dat mag een blended whisky zijn, want niet alleen de single malt is jouw aandacht waard.

Single malt whisky is voor veel zelfverklaarde kenners het summum van genot, maar dat maakt van blended whisky nog geen slootwater. Doe ons liever een verfijnde blend dan een middelmatige single malt.

Versta ons niet verkeerd, een goede malt whisky vergt een gedegen kennis en ervaring van de whiskystoker. Dat gaat echter ook op voor de master blender die verantwoordelijk is voor het samenstellen van een goede blended whisky, hij (of zij) kan immers niet zomaar lukraak wat whisky’s bij elkaar gaan gieten.

blended whisky

Wat is blended whisky

Zoals je al had kunnen vermoeden, worden bij een blended whisky twee of meerder whisky’s gemengd. Meestal zijn dat een single grain whisky (gemaakt van bijvoorbeeld maïs of tarwe) en meerdere malt whisky’s (gemaakt van gerst). Het maakt daarbij niet uit of de afzonderlijke whisky’s van verschillende dan wel van een enkele distilleerderij komen. De smaak is zachter en toegankelijker dan bij een single malt.

Omdat ze vaak (maar dus niet altijd) goedkoper zijn om te produceren zijn de meeste ‘supermarktmerken’ blends, maar bij de gespecialiseerde drankenhandel kun je gelukkig blended vakmanschap scoren.

De kunst van het mixen

In een blend versterken de kwaliteiten van de verschillende whisky’s elkaar. Het vergt een grote kennis en jaren ervaring om de juiste balans te vinden, want whisky blenden is een complexe procedure. Elke whisky is immers uniek en niet alle whisky’s passen zomaar samen; zo is de leeftijd van de afzonderlijke whisky’s van belang, net als de manier waarop de whisky is gerijpt. Dat scala aan voorwaarden maakt het zo complex.

Als je de volgende keer een goede blended whisky drinkt, geniet dan niet alleen van de smaak, maar zeker ook van het vakmanschap dat je in handen hebt.

11-10-2018 - Jutta