Alrik
Alrik Cars 8 sep 2019

BMW X6 Vantablack is de zwartste auto ooit gemaakt

De BMW X6 Vantablack is om meerdere redenen een unieke auto, maar het opvallendst (en tegelijk het minst opvallend) is de kleur. De zwartste auto ooit is gemaakt met ‘s werelds donkerste materiaal: vantablack.

Vantablack is een materiaal dat werd ontwikkeld door het Britse bedrijf Surrey NanoSystems en staat bekend als het zwartste materiaal ter wereld. Het materiaal absorbeert tot 99,96 procent van het zichtbare licht. Dat maakt de BMW X6 zo zwart dat je de auto bijna niet ziet. Of beter gezegd: het geeft de auto een 2D-effect.

Voor de veiligheid heeft Surrey NanoSystems de kleur aangepast naar een zwarttint die toch nog één procent licht weerkaatst, VBx2 genaamd, maar dat maakt de auto er voor het blote oog niet minder zwart op. De brute zilverkleurige grill valt in ieder geval extra op.

De BMW X6 is naar verluidt de eerste auto die een bewerking gehad heeft met het vantablack-materiaal. “We hebben al een aantal keer eerder aanvragen gehad van grote autofabrikanten. Vanaf de dag dat we het materiaal aan de wereld toonden, is er belangstelling. Maar we zeiden altijd ‘nee'”, aldus een woordvoerder van Surry NanoSystems.

“Dit kwam doordat we nog geen goed bruikbaar materiaal hadden, maar sinds we VBx2 ontwikkelden is daar verandering in gekomen. De nieuwe BMW X6 zag er bovendien zo goed uit, dat we het idee hadden dat het een goede match zou zijn.”

BMW X6 Vantablack op de IAA 2019

De BMW X6 Vantablack wordt tussen 12 en 22 september getoond op de International Motor Show Germany. Of de zwartste auto ooit ook op de markt komt? Vermoedelijk niet. Je vraagt je ook af hoe een auto die bijna al het inkomende licht absorbeert, reageert op politieradars of adaptive cruise control van andere moderne wagens. Hoe dan ook blijft het wel een gruwelijk lekkere bak.

Foto: Bayerische Motoren Werke
Foto: Bayerische Motoren Werke
Foto: Bayerische Motoren Werke
Foto: Bayerische Motoren Werke

Lees ook: Bugatti Centodieci: de ultieme ode aan 110 jaar vakmanschap

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
BMW X6 Vantablack is de zwartste auto ooit gemaakt
Sluiten