Jutta
Jutta Wheels 23 sep 2018

Vergeet de zelfrijdende auto, BMW heeft de zelfrijdende motor

De zelfrijdende auto houdt de wereld in de ban, maar onze Duitse vrienden van BMW Motorrad doen er een nog schepje bovenop: zij hebben een zelfrijdende motor ontwikkeld.

BMW is al ruim twee jaar bezig met ontwikkelen van de zelfrijdende motor. Logisch, want motorrijden is nu eenmaal een stuk gevaarlijker dan autorijden. De kans dat je op een motor om het leven komt is 28 keer zo groot als wanneer je achter het stuur van een auto zit. Deze ratio moet naar beneden, en daar wil BMW met deze nieuwe technologie mee voor zorgen.

De zelfrijdende BMW GS

De zelfrijdende motor in kwestie is een BMW R 1200 GS, een beest van een tweewieler. De motor kan volledig zelfstandig wegrijden, sturen, remmen en zelfs de motor op de standaard zetten. BMW Motorrad heeft de zelfrijdende GS een aantal rondjes laten rijden op een testcircuit om te kijken hoe het de motor zou vergaan. En hoewel zo’n motor zonder motard er wat vreemd uitziet, is deze prestatie indrukwekkend.

Geen zelfrijdende motor te koop

BMW heeft geen plannen om de zelfrijdende motor in de verkoop te brengen. Da’s niet heel gek, want als je motor zonder jou op roadtrip vertrekt is de lol er wel af. Wel wil de motorbouwer de nieuwe technologieën inzetten om de veiligheid voor motards te verbeteren. Het gaat daarbij om dezelfde technieken die nu al in zelfrijdende auto’s zitten: die moeten gevaarlijke situaties inschatten en ingrijpen wanneer nodig. Met meer dan drieduizend ongelukken met motorrijders in België vorig jaar, is die technologie meer dan welkom.

Met deze gecustomizede BMW GS ben je klaar voor het avontuur

Bron: The Verge

Reageer op artikel:
Vergeet de zelfrijdende auto, BMW heeft de zelfrijdende motor
Sluiten