Health 18 sep 2018 Jutta

Bewezen: boxershorts zijn beter voor je ballen

Mannen, zwier uw witte slips het raam uit en ren (liefst niet in je nakie) naar de dichtstbijzijnde kledingwinkel voor een lading nieuwe boxershorts. Want: mannen die vaker boxershorts dragen hebben doorgaans meer en beter sperma. That’s right. 

Boxershorts zijn beter

Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek in de Verenigde Staten, gepubliceerd in het blad Human Reproduction. Bij de studie waren 656 mannen tussen 32 en 39 jaar betrokken, die een vragenlijst moesten invullen waarin onder andere gepolst werd naar het type ondergoed dat ze doorgaans droegen. Bij 53% van de deelnemers was dat een boxershort.

Na een analyse van hun sperma bleek dat zij een 25 procent hogere spermaconcentratie hadden en gemiddeld 17 procent meer sperma produceerden dan mannen die voornamelijk strak ondergoed droegen. Daarnaast bleken mannen die meestal boxershorts droegen een hogere concentratie sperma te hebben dat zeer beweeglijk is en dus beter in staat is om de eicel te bereiken.

Hoe strakker de broek, hoe meer hormonen

Uit bloedmonsters bleek verder dat mannen die boxershorts droegen 14 procent minder follikelstimulerend hormoon (FSH) aanmaakten. Minder ja, en daar is een verklaring voor. Dit hormoon wordt namelijk in verband gebracht met het aanmaken van sperma.

Het feit dat mannen die vrij strak ondergoed dragen minder spermacellen en meer FSH aanmaken, suggereert dat het lichaam de nadelen van die strakke slip probeert te compenseren door de productie van hormonen die de spermaproductie op gang moeten helpen te verhogen.

Bepaalt je onderbroek je spermaproductie?

Het is allang geweten dat een verhoogde temperatuur in de balzak een negatieve invloed heeft op het functioneren van de testikels. De temperatuur in de zaadballen hoort 35 graden te zijn, dat is zo’n 2 graden lager dan de gemiddelde lichaamstemperatuur én de reden dat je ballen buiten je lijf bungelen. Of een boxershort effectief de temperatuur van de balzak verlaagt in vergelijking met strak ondergoed werd echter niet rechtstreeks gemeten.

Zijn boxershorts echt beter?

Er werd al eerder onderzoek verricht naar het effect van bepaalde types ondergoed op de zaadproductie, maar die leverden een dubbelzinnig beeld op. Ook dit onderzoek geeft geen definitief uitsluitsel, zo benadrukken de onderzoekers. Want: er werden alleen mannen onderzocht die zich vanwege voortplantingsproblemen samen met hun partner bij het ziekenhuis hadden gemeld. Dit kan dus een vertekend beeld opleveren.

Nu bestaat de kans dat jij liever géén baby produceert in de komende maanden of jaren, maar neem het zekere voor het onzekere en trek toch maar wat vaker een boxershort aan.

6 eet- en drinkgewoonten die je seksleven beïnvloeden

Bron: Gezondheid.be

Reageer op artikel:
Bewezen: boxershorts zijn beter voor je ballen
Sluiten