Jutta
Jutta Life 18 apr 2019

Waarom het beter is om bruiswater te drinken bij het eten

Drank is de duivel en jij en je maten drinken het liefst met verstand. Dat gezegd zijnde is het tijd voor een glas … bruiswater. 

Dat klinkt misschien minder spannend dan een goed glas wijn, een speciaalbiertje of een cocktail, maar er is een goede reden waarom je bruiswater bij het eten zou moeten drinken: de smaak heeft invloed op de smaak van je eten.

De mineralen in water

Welke soort water je bij je eten drinkt, heeft invloed op je smaakbeleving. Want de mineralen in het water beïnvloeden het gevoel in je mond en de smaak.  Water is wat dat betreft net als wijn, bier, thee of koffie. De stelregel is: hoe meer mineralen er in het water zitten, hoe stroever je mond aanvoelt (denk aan die kalk- of calcium-achtige smaak).

Waarom je bruiswater moet drinken bij het eten

Bruiswater krijg je door koolzuurgas toe te voegen aan plat water. Dat koolzuurgas heeft twee functies. Het zorgt voor een ‘strakker’ gevoel in de mond, het water smaakt daardoor wat frisser. Denk maar aan prikloze cola, die smaakt ineens een stuk zoeter.

Dat heeft ook een impact op de smaak van je eten. Proef maar eens een extreem zoete wijn met een hoog alcoholgehalte. Neem dan een slokje bruiswater, spoel je mond ermee en neem nog een slokje zoete wijn. Die smaakt plots een stuk minder zoet. En zo is bruiswater dus ideaal om de – voornamelijk zoete – smaken van je eten even te neutraliseren.

De tweede functie is dat koolzuurhoudend mineraal water de maagwand kietelt en dat wekt de spijsvertering op. Mocht je willen afvallen, dan moet je dit prikwater dus misschien maar laten staan.

Het onverwachte neveneffect van een maand zonder alcohol

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief


Reageer op artikel:
Waarom het beter is om bruiswater te drinken bij het eten
Sluiten