Life

Dit wil je vriendin krijgen op Internationale Vrouwendag

(en het kost je maar een paar euro)

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag en mag je je weer verwachten aan nieuwsartikels over het glazen plafond en de loonkloof. Manners laat dat aan de kranten over en geeft jou alleen een gouden tip voor deze ‘feestdag’: geef de vrouw in je leven een bosje mimosa. De bloemen dus, niet de cocktail – al is ze daar waarschijnlijk ook blij mee. 

Waarom zou je je vriendin in godsnaam een cadeau geven op Internationale Vrouwendag, denk je nu misschien. Zij weet immers niet eens wanneer het Internationale Mannendag is (da’s op 19 november, doe er je voordeel mee) en ze heeft toch al genoeg gekregen met kerst, valentijn en haar verjaardag? En als jullie kinderen hebben moet jouw portefeuille er op moederdag wéér aan geloven.

Of jij deze hoogdag nu onzin vindt of niet, de vrouwen in je leven vinden het waarschijnlijk wél belangrijk om even bij stil te staan bij hun positie in de samenleving. En wie ben jij om je vriendin een duimbreed in de weg te leggen? Het goede nieuws: een bosje mimosa kost maar een paar euro, en er hangt ook een mooi verhaal aan waar jij extra punten mee kunt scoren.

Mimosa op Internationale Vrouwendag

Het gebruik om mimosa cadeau te geven komt uit Italië en wees maar zeker dat de mannen uit het land van de passie, liefde en romantiek weten hoe je een vrouw charmeert. Op 8 maart zie je in alle Italiaanse steden en dorpen straatventers rondlopen met de frêle gele bloemetjes.

Jonge ventjes kopen het voor hun mama, verliefde pubers voor hun eerste lief, echtgenoten halen jaarlijks een bosje voor hun vrouw en opa’s schuifelen nog steeds elk jaar met mimosa naar huis. Van dokwerkers tot professoren, geen enkele man komt op 8 maart thuis zonder mimosa. Dat alleen al zal je vriendin ontzettend romantisch vinden, dus waar wacht je nog op?

Internationale Vrouwendag

Liever geen rozen

Er zijn zoveel bloemen en de kans bestaat dat je de mimosa niet eens kende. Waarom geef je dan geen rozen op Internationale Vrouwendag? De reden is veel minder romantisch dan je zou denken.

Toen de Italianen na de Tweede Wereldoorlog voor het eerst weer hun festa della donna wilden vieren, waren ze op zoek naar een bloem die centraal kon staan tijdens deze viering. En … de mimosa was een van de weinige bloemen die al zo vroeg in het voorjaar in bloei stond en dus goedkoop was. Dat laatste kun je eventueel weglaten als je je vriendin een bosje aanreikt, maar fluister haar zeker ‘ti amo amore mio’ in het oor.

07-03-2019 - Jutta