Thomas
Thomas Stuff 16 jan 2020

CES 2020: alle ontwikkelingen en gadgets die je niet mag missen

CES – of voluit Consumer Electronics Show – is de grootste technologiebeurs ter wereld. Van smartphones tot vliegende auto’s en van opvouwbare computers tot kattenbakken met AI. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er te vinden. Onze collega’s van WANT waren erbij en hebben alles wat je moet weten op een rij gezet.

De televisies van de toekomst

CES is de plek waar alle grote fabrikanten hun nieuwe televisies voor het eerst aan de wereld tonen. Samsung, Sony, LG: allemaal zijn ze erbij om te laten zien wat de techniek van de toekomst gaat worden, en natuurlijk om te bewijzen dat het altijd nog groter kan. Wij hebben even rondgekeken en dit is wat ons het meeste opviel.

Sony

Het Japanse bedrijf nam negen nieuwe televisies mee naar Las Vegas. Van een bescheiden 4K OLED model van 48-inch tot de ZH8. Die laatste is zonder twijfel de meest indrukwekkende. Dit is namelijk een 8K Full Array LED-tv die te verkrijgen is in 75-inch en 85-inch. Een ongekende televisie die ook nog eens 120 fps ondersteunt.

LG

Bij LG zien we eenzelfde soort line-up als bij Sony. Ook hier is het kleinste model een 38-inch 4K OLED televisie en zien we verder vooral veel 8K modellen. In totaal stelde LG elf nieuwe televisie voor aan de wereld met als topstuk de 86-inch 8k Nano 90. Indrukwekkend, maar LG heeft nog iets extra’s achter de hand. Het bedrijf gaat namelijk ook de kijkervaring verbeteren met behulp van AI.

Foto: LG

Samsung

Ook bij Samsung waren de 8K-televisies ruim vertegenwoordigd, maar ze slaagden er toch in om Sony en LG af te troeven. Althans, als je naar de eerste beelden kijkt. Samsung is er met een rand van slechts 2,3 mm dik namelijk in geslaagd om een bijna randloze televisie te maken. Net als LG beweert ook Samsung dat ze met behulp van AI de kijkervaring gaan verbeteren. Indrukwekkend, maar het hoogtepunt was toch echt The Wall, een 292-inch (!) televisie.

De coolste gadgets van CES 2020

Een techbeurs is natuurlijk niet compleet zonder gadgets. De CES staat vol met toffe nieuwe hebbedingen die het leven leuker of gemakkelijker maken. We keken onze ogen uit en hebben een aantal van onze favorieten voor je op een rijtje gezet.

Hygiëne voor jou en je kat

Op de CES 2020 vind je veel vermaak, maar ook producten waar je echt wat aan hebt. Neem bijvoorbeeld de Y-Brush, een tandenborstel die je tanden in tien seconden helemaal schoon schrobt. Maar de CES is er niet alleen voor jouw hygiëne, maar ook voor die van je kat. Zo bestaat er nu ook al een slimme kattenbak met AI.

De Y-brush (Foto: Kickstarter)

Nu we toch op de schone toer zijn: de Amplify Glass Antimicrobial Screenprotector lijkt een doodgewone screenprotector, maar is geïnfuseerd met ionisch zilver. Hierdoor is hij antibacterieel. Handig, want al het vuil aan je vingers smeer je gewoon over het scherm van je smartphone, dus het is een van de meest vieze dingen die je dagelijks gebruikt.

De auto’s van de toekomst

Een plek waar we geen auto hadden verwacht, maar er wel gewoon eentje stond was op de stand van Sony. Het merk dat we vooral kennen van PlayStation, televisies en camera’s kan blijkbaar nog veel meer. Sony presenteerde doodleuk een volledig elektrische sedan. Of het merk de Vision-S daadwerkelijk gaat produceren of dat het vooral een techdemo was, is nog onduidelijk. Wij hopen op het eerste, want zowel qua specificaties als qua uiterlijk zijn we onder de indruk.

De toekomst is stuurloos en kan vliegen

Waar Sony met de Vision-S naar de nabije toekomst kijkt, kiezen Mercedes en Hyundai ervoor om hun visie voor de verre toekomst te tonen. Volgens Mercedes is deze letterlijk stuurloos en wordt alle informatie straks in de lucht geprojecteerd.

Foto: Mercedes

En dan is er nog de S-A1 van Hyundai. Het Zuid-Koreaanse merk presenteerde op de beurs samen met Uber Elevate een vliegende auto, al is het eerder een vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen. Volgens Hyundai moet deze machine in de toekomst voor minder files zorgen.

Foto: Hyundai

De opkomst van opvouwbare schermen

Laten we beginnen met de eerste concurrent van de Galaxy Fold. Huawei gaat namelijk ook met een opvouwbare smartphone komen, al pakt het Chinese merk het wel net even anders aan dan de Koreanen. Zoals je misschien al eens gezien hebt, vouw je deze niet dicht als een boek, maar duw je het scherm naar achteren weg.

De eerste opvouwbare pc’s

Dat een opvouwbaar scherm ook groter kan, bewijzen Intel en Lenovo. Beide merken hebben namelijk een opvouwbare pc laten zien op de CES 2020. De ThinkPad X1 Fold van Lenovo is 9,7-inch en lijkt vooral een soort tussenoplossing te zijn, een tablet die je ook kunt gebruiken als laptop. Bij Intel pakken ze het groter aan. Dat merk liet namelijk een 17,3-inch opvouwbare pc zien. Het ging hier nog wel om een prototype, maar wij waren best onder de indruk.

Samsung heeft opvolger Fold al klaarliggen

Met al die opkomende concurrentie kan Samsung niet stil blijven zitten. De Fold gaat richting het gehoopte verkoopaantal, maar is er nog niet. Het Koreaanse merk moet dan ook door blijven gaan met doorontwikkelen om hun voorsprong te behouden. En daar moet de nieuwe opvouwbare smartphone Galaxy Bloom hen bij helpen.

Smart home-producten

Niet alleen lampen en wasmachines zijn tegenwoordig slimme producten, ook het systeem achter sloten is hopeloos gedateerd. Daarom is het slot van de toekomst in aantocht, althans als het aan Netatmo ligt.

Neem bijvoorbeeld je sloten. Het systeem hierachter is hopeloos gedateerd en kan een stuk slimmer. Gelukkig is het slot van de toekomst in aantocht. Netatmo heeft ons op de CES 2020 laten kennismaken met hun slimme slot.

Het Netatmo Smart Lock past op iedere deur met een standaard Europese cilinder. De rand moet minder dan 10 centimeter hoog zijn. Volgens de fabrikant kunnen handige consumenten de cilinder zelf vervangen.

Het slot werkt met HomeKit en een eigen app. Voor de verbinding wordt Bluetooth 4.2 gebruikt, maar je krijgt er ook drie sleutels bij. Die werken echter niet als traditionele sleutels. Een NFC-chip communiceert met het slot en ontgrendelt het. Je kunt zelf sleutels autoriseren en deactiveren. Het is ook mogelijk om een bepaalde sleutel de deur slechts voor een specifieke periode te laten openen.

Foto: Netatmo

Je eigen BB-8

Hoe slim is een huis, als je alles zelf moet gaan aansturen? Precies: niet zo heel slim. Gelukkig komt Samsung met een oplossing voor dit probleem: een klein geel balletje dat door je huis rolt. Ze noemen ‘m Ballie en het is een slimme assistent die ervoor zorgt dat de andere slimme apparaten in je huis hun werk doen.

Gadgets voor gamers

Vooral voor gamers die altijd en overal willen spelen was de CES 2020 een waar walhalla. Zo toonde Razer de Kishi, een controller die van je smartphone een switch-achtige console maakt. Liever oude SNES of Megadrive-games spelen? De Super Retro Champ kan beide. Vind je deze opties niet krachtig genoeg? Geen zorgen, want Alienware toonde de UFO en dat is, kort door de bocht, een als switch vermomde pc.

Foto: Alienware
Foto: My Arcade

Voor de fanatieke pc-gamer

Zit jij het liefst achter je bureau te gamen, dan is een goede monitor een must. Daarvoor moet je in de toekomst bij Acer zijn. Op de CES hebben zij namelijk drie nieuwe Predator-monitoren aangekondigd. Stuk voor stuk hebben ze een hoge refresh rate, maar ze moeten het toch afleggen tegen de monitor die Asus heeft gemaakt in samenwerking met Nvidia. Met een refresh rate van 360Hz laat die de concurrentie namelijk ver achter zich.

Deel je skills met de rest van de wereld

Nu heb je alles in huis om te heersen. Dat mag de hele wereld weten, en daar gaat de Elgato 4K 60 S+ je bij helpen. Dit is een capture device dat het mogelijk maakt om je gameplay-beelden op te slaan en zelfs om te livestreamen. Goedkoop is hij zeker niet, maar als het om kwaliteit en gebruiksgemak gaat, is er geen betere te vinden.

Want

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
CES 2020: alle ontwikkelingen en gadgets die je niet mag missen
Sluiten