Lesley
Lesley Life 4 dec 2018

Chatten met de klantendienst? Die ziet álles wat je typt

Je kent het wel: je wilt iets bestellen op een site, maar komt er niet helemaal uit. Opeens verschijnt er rechts onderin een chat met de vraag of je hulp nodig hebt. Daar maak je dankbaar gebruik van, alleen moet je nog even nadenken over hoe je alles het best formuleert. Alleen is dat blijkbaar overbodig: de medewerkers op de klantendienst kunnen ook zien wat je typt en niét verzendt. 

‘Maar ik heb toch nog niets verzonden?’

Een Gizmodo-lezer kwam hier onlangs achter toen hij aan het chatten was op de site van een bedrijf dat matrassen verkoopt. Het viel hem op dat de medewerker antwoord gaf op vragen die hij nog niet had verstuurd en hij realiseerde zich dat de klantendienst waarschijnlijk realtime kon meelezen.

Hij vroeg ook effectief of dat het geval was en kreeg als antwoord dat de klantendienst inderdaad een preview krijgt van jouw antwoorden. Verder gaf de klantendienstmedewerker ook aan dat die feature hen de tijd geeft om informatie op te zoeken, om jou optimaal en zo snel mogelijk van dienst te kunnen zijn.

klantendienst

Sneak peak

Die reactiesnelheid viel ook Tom Scocca van HmmDaily op en hij sloeg aan het googelen. Op die manier kwam hij tot de verontrustende ontdekking dat er bedrijven zijn die deze technologie promoten. De feature wordt omschreven als een soort sneak peak en er wordt zelfs over opgeschept.

De verzendknop is een illusie

Gizmodo beschrijft de verzendknop als een illusie en in principe is dat ook zo. Dat ‘meelezen’ wordt mogelijk gemaakt door het JavaScript in je browser, die alles op een website realtime kan vastleggen. En die technologie is niet eens zo nieuw: ook als je aan de telefoon in de wachtrij wordt gezet, word je weleens opgenomen. Misschien volgende keer dus toch maar eens opletten met zuchten en vloeken. Of niet natuurlijk.

Ook de komst van slimme speakers, die steeds meer mensen in huis halen, heeft ervoor gezorgd dat meeluisteren gemakkelijker wordt dan ooit. Bedrijven zeggen uiteraard wel dat ze daar niet aan meedoen, maar helemaal zeker weet je dat natuurlijk nooit.

De meest complete slimme speaker tot nu toe? Die vind je hier.

Dit is de Sonos Beam: de meest complete slimme speaker tot nu toe

Reageer op artikel:
Chatten met de klantendienst? Die ziet álles wat je typt
Sluiten