Lesley
Lesley Life 20 apr 2019

Het ligt niet aan jou: de wetenschap verklaart waarom chips zo verslavend zijn

Eén kommetje chips, één kommetje chips, één kommetje chips. Als een mantra draag je het voor je uit, tot … je dat ene kommetje zeven keer bijvult en de zak uiteindelijk leeg is. Probeer je gezond te leven en voel je je telkens een karakterloze loser? Je hoeft niet zo streng voor jezelf te zijn, en dat hoef je niet van ons aan te nemen, maar wel van de wetenschap. Recent onderzoek toont namelijk aan dat het écht moeilijk is om van chips af te blijven.

Chips zijn heerlijk zout en vettig, en dat alleen al zijn twee dingen waar ons lichaam dol op is. Toch hebben onderzoekers ontdekt dat er nog een reden is voor de onweerstaanbaarheid van je favoriete chips – en die heeft niets met smaak te maken.

Mensen zouden namelijk vooral meer van de snack willen omwille van … het crunchy geluid dat ontstaat wanneer je erop bijt. Dat kan weleens irritant zijn wanneer je je probeert te concentreren op een film, maar verder is je brein er blijkbaar dol op.

chips verslavend

Tot die conclusie kwamen wetenschappers in een studie in Appetite, nadat respondenten tijdens een film meer chips en snoep aten wanneer de snack in kwestie crunchy was. Ze aten ook meer chips wanneer ze geen hoofdtelefoon ophadden – en het geluid dus beter konden horen.

Nailya Ordabayeva, de co-auteur van het onderzoek, legde dat effect uit aan Men’s Health: “Crunchy voedsel zorgt ervoor dat je meer let op het geluid van de snack, en dat zorgt voor voldoening. Een crunchy geluid wordt namelijk vaak geassocieerd met positieve voedseleigenschappen, zoals versheid. En hoe meer je ergens van geniet, hoe meer je ervan gaat eten.”

De onderzoekers geven overigens zelf al wel toe dat er meer research nodig is om écht uitsluitsel te geven en dat dit onderzoek ook enkele tekortkomingen met zich meedraagt. Zo maakte de studie gebruik van snoep en chips, iets wat de meeste mensen sowieso al graag eten. Selder en wortels zijn ook crunchy, maar of het onderzoek daarbij hetzelfde effect zou opwekken is nog maar de vraag.

Wil je op het volgende feestje écht niet in de verleiding komen, vraag de gastheer dan om je van oude chips te voorzien die hun crunch al verloren zijn. Of las een cheat day in.

Bron: Mens’ Health

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Het ligt niet aan jou: de wetenschap verklaart waarom chips zo verslavend zijn
Sluiten