Alrik
Alrik Travel 28 jan 2020

Een groene citytrip vol streetart in Banksy’s hometown Bristol

Vergeet de toeristenfiles in Londen: Bristol is the place to be voor een unieke citytrip in Engeland. De stad aan de rivier Avon heeft outdoor-mogelijkheden in de natuur, hippe restaurants, traditionele Engelse pubs, voetbal en heel veel streetart.

Bristol is de hometown van Banksy

Bristol is de streetart-hoofdstad van Groot-Brittannië en misschien nog wel meer dan dat. Banksy is al jaren een beroemd kunstenaar wiens werken voor honderdduizenden euro’s geveild worden, ooit was het een van die tieners in de straten van Bristol met een spuitbus in de handen. Door de jaren heen zijn er veel Banksy-werken op de muren verschenen en weer weggehaald. Maar er zijn meer kunstenaars in dit graffiti-bolwerk. Een Street-Art Walking Tour in deze stad is een must.

Een van de Banksy’s in Bristol (Foto: Manners)

Combineer een citytrip met avontuur

Bristol is de stad bij uitstek om een cultureel reisje te combineren met een actieve trip. De stad is opvallend groen en als je Bristol verlaat, betreed je een waar outdoor-walhalla. Vanuit de stad heb je verbinding met 29 hiking trails en verschillende mountainbike- en hardlooproutes. Naast fietsend of lopend de countryside ontdekken, kun je ook abseilen bij de Avon-kloof of kajakken in de rivier Avon, die door Bristol loopt.

Abseilen op de Avon-kloof (Foto: Visit Bristol)

Hippe restaurants en pubfood

In Engeland kunnen ze meer dan alleen ontbijt maken. Bristol heeft zich de afgelopen jaren behoorlijk ontwikkeld op het gebied van eten en drinken. Hippe restaurantjes zonder pretenties zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten, net als marktjes met street-food en koffiebarretjes. Toch gaat er hier niets boven de klassieke pubfood met een pint. Tip van Manners: ga op de vroege zondagmiddag naar The Albion in de coole wijk Clifton. Bestel hier het gerecht roast topside of beef, roast potatoes, vegetables, Yorkshire pudding & gravy met een groot glas bier.

Bij The Albion kun je terecht voor uitstekend pubfood (Afbeelding: The Albion)

Voetbal, maar dan écht

Een echte voetballiefhebber heeft het miljardenspektakel dat de Premier League heet wel gezien. Veel leuker is het om een wedstrijd te bezoeken in de Football League Championship, de op één-na-hoogste divisie in het Engelse voetbal. Daar proef je de Engelse voetbalsfeer van weleer. Bristol City FC, opgericht in 1897, speelt in deze competitie. De sfeer is onbetaalbaar, een kaartje gelukkig niet.

SS Great Britain

De meeste toeristen vind je wellicht bij de SS Great Britain, in 1845 het eerste ijzeren schip dat op stoom de Atlantische Oceaan is overgestoken. Het schip deed dienst als lijndienst tussen Bristol en New York en is nu een museum met wisselende tentoonstellingen. Eigenlijk moet je hier ook even naartoe als je in Bristol bent.

Lees ook: Dit zijn de tien beste reisbestemmingen voor 2020 (+ accommodaties)

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Een groene citytrip vol streetart in Banksy’s hometown Bristol
Sluiten