Lesley
Lesley Life 30 jun 2019

Dit is de ideale temperatuur voor in je slaapkamer

Lig je al nachten wakker omdat de hittegolf je slaapkamer heeft veranderd in de hel op aarde? Je bent niet de enige, want de temperaturen in huis liggen op warme dagen een pak hoger dan het aanbevolen aantal graden Celsius. 

18 graden Celsius

Volgens dr. Rachel Salas, neurowetenschapper aan de Johns Hopkins University – gespecialiseerd in slaapwetenschappen – is de perfecte slaaptemperatuur 18 graden Celsius. Als je weet dat de temperaturen dezer dagen oplopen tot vierendertig graden (en het binnen vaak nog veel warmer aanvoelt), is het niet zo gek dat je moeite hebt om de slaap te vatten.

Je lichaamstemperatuur zakt tijdens je slaap, en aan het einde van je slaapcyclus stijgt ze weer, om je lichaam duidelijk te maken dat het tijd is om wakker te worden. Dat proces wordt vergemakkelijkt wanneer de temperatuur in je slaapkamer relatief laag is. Omgekeerd kan een te warme omgeving er dus ook voor zorgen dat je de hele nacht wakker ligt.

Dr. Salas benadrukt dat 18 graden een indicatie is. Tussen de 17 en 20,5 graden zit je doorgaans goed, afhankelijk van hoe snel je het te warm of te koud krijgt.

Vrouwen hebben het iets frisser

Als je je nog iets herinnert van de winter is het vast de steeds terugkerende ruzie met je lief over de verwarming en hoe warm die moet staan. (Haar antwoord was ‘even warm als in de zevende cirkel van de hel’, dat van jou was ‘een aangename twintig graden’.)

Newsflash: ze kan er écht niets aan doen. Vrouwen hebben een lagere verbranding, waardoor ze minder lichaamswarmte produceren in rust. Daarom zullen je vrouwelijke collega’s ook sneller vragen of het raam dicht mag.

Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht hebben namelijk ontdekt dat de meeste moderne kantoorgebouwen een warmtemodel aanhouden dat in de jaren ’60 werd ontwikkeld. De temperatuur uit dat model werd gebaseerd op wat een veertigjarige man van 72 kilo comfortabel vond.

Leen haar in de winter dus iets vaker een van je dikke wollen truien. En wat je slaapkamer in de zomer betreft: investeer in een goede airco of pas een van deze even sekstips toe voor wanneer het écht te warm is om in de koffer te duiken.

Men's Health

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Dit is de ideale temperatuur voor in je slaapkamer
Sluiten