Life

Beland je in een gevecht en kun je geen kant op? Dit moet je doen

Geweld is nooit een goed idee, maar je moet wel je gezelschap kunnen beschermen

Niemand wil een gezellige avond afsluiten met ruzie of een vechtpartij, maar helaas heb je dit niet altijd zelf in de hand. Kun je een gevecht echt niet meer voorkomen? Dan kun je maar beter voorbereid zijn op wat gaat komen, want je moet natuurlijk wel in staat zijn om je date of vrienden te beschermen.

Problemen los je niet op met geweld. Daarom moet je altijd proberen om een gevecht te vermijden, ook als je tegenstander echt een dreun verdient. Toch is het goed om te weten hoe jij ongeschonden uit de strijd komt als er toch een gevecht ontstaat. Voormalig UFC-kampioen Bas Rutten vertelt hoe je dat doet.

Een goede combo is goud waard

In de UFC of bij bokswedstrijden zie je vechters zonder problemen stoot na stoot incasseren. Zij zijn erop getraind om een flink pak slaag te weerstaan. Jij en je tegenstander waarschijnlijk niet, dus zorg dat je snel toeslaat. De eerste rake klap is daarbij ontzettend belangrijk, maar volgens Bas Rutten stopt het daar niet: een goede combinatie van drie of meer stoten en trappen is vaak genoeg om iemand tegen de grond te krijgen zodat jij de kans krijgt om weg te lopen.

De persoonlijke favoriet van Rutten is een knietje in iemands kruis, een stoot op het lichaam of de zij en vervolgens een uppercut op de kin. Je leert deze combinaties beheersen door een vechtsport te gaan beoefenen, zodat je je hand niet breekt wanneer je iemand een dreun verkoopt. Daarnaast leer je hoe je lichaam en geest onder controle moet houden in stress-situaties, wat ontzettend belangrijk is om de juiste keuzes te maken wanneer de gemoederen verhit raken.

Beland je in een gevecht en kun je geen kant op? Dit moet je doen

Zet je trots opzij tijdens een gevecht

Als iemand ruzie met je zoekt, gaat hij er waarschijnlijk vanuit dat hij sterker is. Daarom zul jij slim moeten zijn om te winnen – of beter gezegd: gemeen. Volgens Rutten moet je de zwakke plekken van het lichaam in je voordeel gebruiken. Denk aan de neus, ogen, ribben en bovenal het kruis. Het maakt namelijk niet uit hoe gespierd je bent, met een knietje in het kruis krijg je de grootste kleerkast tegen de grond. En in een noodsituatie kan dat je vel redden.

Houd je dekking hoog

Laat je niet verrassen door een tegenstander. Gebruik je armen om je lichaam en hoofd te beschermen. Zo voorkom je dat je tegenstander de eerste rake klap kan uitdelen. Probeer hem voor te zijn en geef je tegenstander geen tijd om te herstellen door meteen terug toe te slaan.

Beland je in een gevecht en kun je geen kant op? Dit moet je doen

Probeer bovenstaande tips nooit nodig te hebben

Zoals we eerder al zeiden: probeer een gevecht ten allen tijde te vermijden. Niemand wordt beter van een vechtpartij. Wees je daarom bewust van wat er om je heen gebeurt. Is er dreiging in je omgeving? Welke vluchtroutes zijn er als het fout gaat? Blijf op je hoede, want voorkomen is altijd beter dan genezen.

28-12-2018 - Thomas