Entertainment 30 dec 2018 Lesley

Waargebeurd en het kijken waard: de 7 beste Netflix-documentaires van 2018

Geen zin in de zoveelste (kerst)film of tijd te weinig om je door een hele serie te worstelen? Je zou bijna vergeten dat er nog andere opties zijn, documentaires bijvoorbeeld. Deze zeven Netflix-toppers uit 2018 kun je nog steeds bekijken.

1. ‘Wild Wild Country’

Deze Netflix Original neemt je mee naar de woestijn van het Amerikaanse Oregon. Daar arriveert in 1981 een omstreden sekteleider om zijn utopische stad te bouwen. Er ontstaan al snel conflicten met de lokale bevolking en ook de lokale overheden hebben het voortdurend aan de stok met deze bijzondere verschijning en zijn volgelingen.

De ontwikkelingen escaleren in zes delen tot een schandaal op nationaal niveau. ‘Wild Wild Country’ vertelt het waargebeurde verhaal van Bhagwan Shree Rajneesh die in 1981 in Oregon neerstreek en daar met zijn bizarre cultus en gewelddadige uitbarstingen wereldwijde bekendheid kreeg.

2. ‘Icarus’

‘Icarus’ is een documentaire over de effecten van doping, al pakte filmmaker en amateurwielrenner Bryan Fogel het wel anders aan dan in de vele andere documentaires die al over het onderwerp bestaan. Het is geen theoretisch verhaal geworden, maar een ooggetuigenverslag over wat er gebeurt wanneer hij de doping op zijn eigen lichaam test.

Op zoek naar goede medische begeleiding komt hij uit bij de Russische dopingarts Grigory Rodchenkov. Gaandeweg raken de mannen bevriend, maar wanneer Rodchenkov halverwege de opnames op ongehoorde wijze uit de school klapt over doping in de Russische sportwereld verandert de documentaire van opzet. Wat volgt is een even adembenemend als uniek verslag van wat het grootste Russische dopingschandaal uit de geschiedenis zou worden.

3. ‘Operation Odessa’

Een Oekraïense onderwereldfiguur, een Cubaanse spion en een Amerikaanse ‘gladde jongen’ komen elkaar tegen in Florida. Ze doen wat klussen voor het beruchte Cali-kartel en krijgen dan de opdracht om een onderzeeboot te kopen zodat het kartel maar liefst 40 ton drugs per keer kan vervoeren. De documentaire laat zien hoe zij in deze bizarre opdracht slagen en wat er daarna gebeurd. Met deze soms hilarische, soms interessante maar bovenal bizarre documentaire zit je op het puntje van je stoel.

4. ‘Making A Murderer: Part 2’

Met ‘Making A Murderer’ zette Netflix zich in één klap als documentairemaker op de kaart. Dit bijzondere verhaal werd wereldwijd hét gespreksonderwerp. Een tweede deel kon dan ook niet uitblijven en dat begint waar het vorige deel stopte.

5. ‘Quincy’

Als je voor Michael Jackson het legendarische album ‘Thriller’ produceert, wereldhits scoort als producer en arrangeur, maar liefst 79 Grammy-nominaties krijgt en daarvan 28 keer de award mee naar huis neemt, wordt het tijd voor een goede documentaire over je leven. Muziek, goede verhalen en ontroerende momenten wisselen elkaar in sneltempo af in het verhaal over Quincy Jones.

6. ‘ReMastered’

‘ReMastered’ is een Netflix Original-documentairereeks waarin we op zoek gaan naar de vragen uit het leven of de carrière van acht muzikanten aan de hand van hun grootste hits of bijzondere gebeurtenissen.

De documentaires leggen de prangende vragen uit het leven of de carrière van bekende sterren zoals Bob Marley en Johnny Cash bloot, maar ook minder bekende verhalen uit de muziekindustrie, zoals de moord op drie leden van de Miami Showband en de Chileense protestzanger Victor Jara, komen aan bod.

7. ‘November 13: Attack on Paris’

Na 2015 zal 13 november in Frankrijk nooit meer hetzelfde zijn. Op die dag vinden namelijk de afschuwelijke terroristische aanslagen op concertzaal Bataclan, voetbalstadion Stade de France en een paar restaurants en cafés in de buurt plaats.

In deze drie uur durende, aangrijpende Netflix Original komen de ooggetuigen van deze weerzinwekkende acties aan het bod. Geen feelgood-documentaire, maar wie op zoek is naar een beklijvend verhaal dat ook na afloop nog blijft hangen, heeft hier prijs.

Toch liever fictie? Deze toppers uit 2018 wil je ook zien.

Deze Netflix Originals hebben we in 2018 het meeste bekeken

Bron: Froot

Reageer op artikel:
Waargebeurd en het kijken waard: de 7 beste Netflix-documentaires van 2018
Sluiten