Jutta
Jutta Life 2 dec 2019

10 dingen die je op de trein kunt doen als alternatief voor scrollen

Als je met de trein naar het werk gaat kun je je in het slechtste geval verwachten aan vertragingen, uitvallende treinen en ritten zonder zitplaats. In het beste geval heb je echter dagelijks een uur of meer voor jezelf, en dan zijn er genoeg toffe dingen om te doen op de trein. Tenzij je echt per se een uur wilt zitten scrollen natuurlijk. 

Update je LinkedIn-profiel

Zowat iedere professional heeft een LinkedIn-profiel, maar de tijd die nodig is om het up-to-date te houden ontbreekt vaak. Op de trein lukt het wel: schrijf een headline die mensen echt boeit, deel een artikel of een paar van je verwezenlijkingen, schrijf berichtjes naar mensen uit je netwerk aan wie je toch nog wat wilde vragen.

Beluister een podcast

Koptelefoon op of oortjes in en luisteren maar. Je zit op je werk waarschijnlijk al genoeg voor een scherm, dus dan is het fijn om even enkel te moeten luisteren en je ogen rust te geven. Als je een goeie podcast hebt gevonden, ga je misschien zelfs uitkijken naar je dagelijkse treinrit.

Maak je to do-lijst

Gooi eerst alles wat je nog moet doen op een blad papier – dit heet met een mooi en vooralsnog niet in het woordenboek opgenomen woord een braindump. Het maakt niet uit wat voor taken het zijn, van de kelder uitmesten tot je e-mailhandtekening aanpassen. Het is heel normaal als je gemakkelijk aan honderd to do’s komt, die hoef je gelukkig niet allemaal in een keer af te werken. Maak van dat lijstje vervolgens een gestructureerde to do-lijst, die je erbij kunt nemen op een dood moment.

Werk aan je langetermijndoelen

In de waan van de dag moet je mails beantwoorden, meetings doorstaan en je werk afkrijgen en wanneer je ‘s avonds tijd hebt wil je nog naar de fitness en moet je koken. Daarna ben je toe aan een paar uur Netflix, begrijpelijk. Tijd om aan je doelen te werken is er zelden, maar dat hoeft niet zo te zijn. Denk er op de trein over na wat je het komende jaar wilt verwezenlijken op werk- en priv√©vlak en maakt daar vervolgens een paar hele concrete kortetermijndoelen van. Voorbeelden zijn: je moeder elke week bellen, minstens vier keer per week gezond koken en je mailbox schoon houden.

Lees een boek

Niet echt een verrassende tip, maar we geven ‘m toch graag even mee: lees een boek op de trein. Dwing jezelf daarbij niet om hoogstaande literatuur te lezen (al mag dat ook), maar lees gewoon iets dat jij tof vindt zodat je er plezier in houdt. Als je geen zin hebt om boeken mee te slepen kun je ook aan de slag met e-books die je op je telefoon gelezen of zijn audio-boeken ook een optie. Die laatste kan je zelfs rechtstaand ‘lezen’, voor op die dagen dat de trein zo stampvol zit dat je liever nog een uur langer op je werk was gebleven.

Leer iets nieuws op de trein

Volg online een cursus, leer een nieuwe taal met een app, bekijk tutorials op YouTube, … ¬†In dat laatste geval wel even je oortjes gebruiken, je medereizigers zijn mogelijk niet ge√Įnteresseerd in klustips of hondentrainingsvideo’s.

Mealpreppen

Plan je maaltijden voor de komende week en maak boodschappenlijstjes op de trein. Misschien niet je favoriete activiteit, maar dan moet je dit thuis al niet meer doen en kun je daar echt ontspannen. Plus: als je op voorhand nadenkt over wat je gaat eten is de kans groter dat je gezonde keuzes maakt in de supermarkt.

Mediteer

Die stampvolle trein is niet iets waar je aan dacht voor een meditatie-sessie, maar mindfulness kan je o-ve-ral beoefenen. Sluit jezelf even af van de wereld en kom tot rust.

Werk aan een passie

Werk je als salesman maar wilde je altijd al games ontwikkelen, ben je data-analist maar wil je je verdiepen in binnenhuisarchitectuur of wil je gewoon al lang eens naar Japan? Op de trein heb je tijd om hier in kleine stapjes werk van te maken. Als je dat regelmatig doet, zul je merken dat je wel tijd hebt om je dromen te verwezenlijken.

Relax en denk na

Wat we met z’n allen verleerd zijn is de kunst van het niksen. Je moet immers altijd productief zijn, en anders is Instagram toch wel een interessante optie om je tijd mee door te brengen. Alleen: je hoeft niet constant geprikkeld te worden, je hoeft niet altijd bezig te zijn. Op de trein heb je de ruimte om even gewoon naar buiten te staren en je vrolijk te vervelen. Probeer de verleiding van je telefoon te weerstaan en laat je gedachten de vrije loop, nu kan het.

Lees ook: als je op deze 6 vragen ‘ja’ antwoordt heb je potentieel om CEO te worden.

Manners Belgi√ę is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
10 dingen die je op de trein kunt doen als alternatief voor scrollen
Sluiten