Jutta
Jutta Health 4 dec 2019

Dit gebeurt er met je lichaam als je drie maanden niet sport

Voor veel sporters is hun work-out een vaste routine en hoewel ook dat een voldaan gevoel oplevert, besef je vaak niet hoe goed het écht voelt. Dat ondervond een fitnesser aan den lijve, toen hij na een blessure drie maanden niet mocht sporten en daar niet alleen fysiek, maar ook mentaal de gevolgen van moest dragen. 

De man in kwestie is Hudson White van het YouTube-kanaal Buff Dudes (Better Understanding of Food & Fitness) dat meer dan twee miljoen abonnees telt. Een val leverde hem een drievoudige enkelbreuk en -ontwrichting op, waarna hij noodgedwongen een pauze moest inlassen.

Drie maanden niet sporten

In een video vertelt White verder hoe hij merkte dat zijn uithoudingsvermogen verzwakte en zijn kracht sterkt afnam. Die fysieke tegenslagen waren volgens hem echter een kleintje, vergeleken met de zware twijfels die zijn hoofd overheersten. Zou hij wel volledig herstellen? Zou hij ooit terug voluit kunnen gaan tijdens het sporten? Het mentale aspect vond hij naar eigen zeggen nog moeilijker dan de blessure zelf.

Doorzettingsvermogen

Pas na drie maanden mocht hij terug starten met lichte trainingen en kon hij stilaan zijn conditie van voor de blessure proberen bereiken. Alleen gaat ook dat traag: je kinesist en arts laten je niet van de ene dag op de andere toe om all in te gaan in de fitness en je lichaam is daar op dit punt überhaupt nog niet toe in staat. White zegt dat het overwinnen van zijn twijfels er echter heeft toe geleid dat hij nu met grotere vastberadenheid dan voordien in de fitness staat.

In zijn nieuwe routine doet White cardio in een zwembad om zijn voet minimaal te belasten, gevolgd door lichte mobiliteitsoefeningen. Voor zijn bovenlichaamstraining kan White wat meer tempo maken met lichaamsgewichtoefeningen en gewichten.

 

Zijn rechterbeen, waar de herstelde breuk zit, is ook nu nog minder gespierd dan zijn linker. Na een blessure kan het nog heel lang duren voor het weefsel terug volledig hersteld is. “Het is heel verleidelijk om terug te willen naar waar je was,” zegt White in de video, “maar ik moet mezelf eraan blijven herinneren om het rustig aan te doen.”

Men's Health

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er met je lichaam als je drie maanden niet sport
Sluiten