Sander
Sander Shoes 31 jul 2019

Deze versleten schoenen uit 1972 zijn de duurste sneakers ter wereld

Als ze op de rommelmarkt zouden liggen, gaf je er waarschijnlijk geen cent voor. Het is namelijk geen moderne sneaker en hij is ook niet gedragen door de groten der aarde. En toch zijn deze Nikes uit 1920 de allerduurste sneakers ter wereld. Over hoeveel geld het gaat? 392.000 euro. Slik.

Duurste sneakers ter wereld

Voor 437.000 dollar ging de sneaker onder de hamer. Daarmee haalde de schoen afgelopen woensdag een recordbedrag op, tijdens een veiling van veilinghuis Sotheby’s in New York. De nieuwe eigenaar is de Canadese investeerder Miles Nadal.

De beste man is sowieso al niet gierig, want hij betaalde ruim 850.000 dollar voor een bijzondere collectie van 99 sneakers. Denk hierbij aan gewilde schoenen van atleten, musici en uit films, zoals bijvoorbeeld de zelfstrikkende Nike-sneakers van Marty McFly uit ‘Back to the Future’.

En nu wilde de man zijn collectie dus nog wat uitbreiden. Het bieden begon vanaf 80.000 dollar, en experts verwachtten dat het paar minstens 160.000 dollar zou opbrengen. Dat bedrag werd dus ruim verdubbeld. Wat Nadal van plan is met zijn collectie? Hij wil de honderd sneakers tentoonstellen in zijn automobielmuseum in Toronto.

Het verhaal achter de schoen

Waarom de schoen zoveel kost? De ‘Moon Shoe’ werd ontworpen door Bill Bowerman, een van de medeoprichters van Nike. De hardloopschoen met ‘wafelzool’ was geïnspireerd op het wafelijzer van zijn vrouw.

In 1972 liepen de eerste atleten ermee rond. De schoenen lieten een kenmerkende afdruk achter op de sintelbaan, net als de  afdruk die astronauten drie jaar eerder voor het eerst op de maan achterlieten. De sneakers kregen daarom al snel de bijnaam moon shoes.

Van deze schoenen zijn destijds slechts twaalf paar gemaakt, waarvan er nu nog maar enkele over zijn. Check zeker nog even de video van Stadium Goods, het sneakerwalhalla waarmee de veiling tot stand kwam.

Liever een goedkoper paar sneakers? Snappen we. Deze 7 nieuwe witte sneakers scoor je voor minder dan 100 euro. 

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Deze versleten schoenen uit 1972 zijn de duurste sneakers ter wereld
Sluiten