Entertainment

Dit zijn de duurste voetbaltransfers, gerangschikt per leeftijd

Van dertienjarige pubers tot drieëndertigjarige anciens

De transferperiode in de zomer van 2018 lijkt er een te worden waar het geld mag rollen . Ronaldo verlaat na negen vette jaren Real Madrid en op het WK hebben heel wat spelers zich in de spotlight gespeeld. Zo is er alvast één record gesneuveld: de duurste voetbaltransfer voor een drieëndertigjarige. Maar ook jongere voetballers wisselen voor vele miljoenen van team, een overzicht. 

13 jaar: Finley Burns voor 200.000 euro

Hoe jonger de speler, hoe groter de gok. Er zijn voldoende voorbeelden van ‘nieuwe Messi’s’ die uiteindelijk hun plek vonden bij een tweedeklasser. Toch waagde Manchester City het in 2017 om de dertienjarige Burns van Southend over te nemen. Toekomst verzekerd?

14 jaar: Sheyi Ojo voor 2.3 miljoen euro

Tenzij Fulham je favoriete club is zal de naam Sheyi Ojo je niet veel zeggen. Liverpool nam dit talent in 2011 van MK Dons over en leende de vleugelspeler sindsdien uit aan verschillende clubs in de Championship. Momenteel speelt hij dus bij Fulham, maar hij kwam ook al voor de Engeland u16 en u17 uit.

15 jaar: Fran Mérida voor 3.2 miljoen euro

Een gok die iets minder goed afliep, was die van Arsenal in 2005. De centrale middenvelder ging op vijftienjarige leeftijd van Barcelona naar Liverpool. Daar speelde hij echter maar zestien officiële wedstrijden verspreid over drie seizoenen. Momenteel speelt Mérida voor het Spaanse CA Osasuna.

16 jaar: Vinícius Junior voor 45 miljoen euro

Hoewel de deal al rond was in 2017, is hij pas deze zomer officieel van Real Madrid. Los Blancos betaalden een kleine 45 (!) miljoen euro voor de Braziliaan.

17 jaar: Alex Pato voor 24 miljoen euro

Dat Brazilië barst van het dribbelend talent had ook Milan in 2007 al begrepen. Zij betaalden een slordige 20 miljoen euro aan Internacional, maar konden wel pas gebruik maken van de diensten van Pato in officiële wedstrijden toen hij meerderjarig werd, door de strenge Fifa-regels betreffende niet-Europese minderjarigen.

18 jaar: Luke Shaw voor 35 miljoen euro

Toen Luke Shaw in 2014 de stap van Southampton naar Manchester United maakte, ging daar een bedrag van 35 miljoen mee gepaard. Daarmee was hij toen de duurste tiener ooit.

19 jaar: Kylian Mbappe voor 175 miljoen euro

Momenteel gaat de titel van duurste tiener naar Kylian Mbappe. In 2017 betaalde het rijke PSG 175 miljoen euro aan die andere rijke Franse club, AS Monaco. Dat de jonge spits barst van het talent is wel duidelijk, dat hij momenteel niet zo geliefd is in België na zijn onsportieve gedrag tijdens de halve finale van het WK 2018 is dat ook.

20 jaar: Ousmane Dembele voor 105 miljoen euro

Nog zo’n talent wiens naam geregeld over de tongen rolt: Ousmane Dembele. Als Barcelona 105 miljoen voor een twintigjarige wil geven, dan wil dat iets zeggen. Hij maakte de overstap van Borussia Dortmund in 2017.

21 jaar: Neymar voor 57 miljoen euro

Neymar kon natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Sterker nog, je zal zien dat hij er twee keer in voor komt. De zomer van 2013 staat bij veel liefhebbers van het Spaanse voetbal bekend als de zomer waarin Neymar ofwel voor Real Madrid ofwel voor Barcelona zou kiezen. Dat laatste trok toen aan het langste eind, maar de geruchtenmolen draaide op volle toeren dat de Braziliaan een periode bij Real Madrid in de toekomst wel zou zien zitten. Zal hij binnenkort een derde keer verschijnen in dit lijstje van duurste voetbaltransfers per leeftijd?

22 jaar: Thomas Lemar voor 65 miljoen euro

Oké, toegegeven: officieel is deze transfer nog niet. Maar er is wel al een principeakkoord tussen Monaco en zijn naar alle waarschijnlijkheid nieuwe club Atlético Madrid.

23 jaar: Paul Pogba voor 105 miljoen euro

Paul Pogba voerde even het lijstje aan van duurste transfer ooit toen hij in 2016 voor 105 miljoen euro van Juventus naar Manchester United ging.

24 jaar: Gareth Bale voor 100 miljoen euro

Vóór Paul Pogba werd er het meest betaald voor Gareth Bale. In 2013 ruilde hij het shirtje van de Spurs in voor een maagdelijk wit truitje van Real Madrid.

25 jaar: Neymar voor 222 miljoen euro

De transfer van Neymar van Barcelona naar PSG hing al een hele zomer in de lucht en dat PSG veel zou moeten ophoesten was ook al snel duidelijk. Maar op de bom van 222 miljoen die op 24 september 2017 werd gedropt, was niemand voorbereid. Voor al dat geld krijg je er natuurlijk wel professioneel uitgevoerde schwalbes bij.

26 jaar: Virgil Van Dijk voor 84,5 miljoen euro

Afgelopen wintertransferperiode pakte Liverpool uit met een bod van 84,5 miljoen euro op Virgil Van Dijk. Daarmee werd hij de duurste Nederlander ooit. Voordien speelde hij voor Southampton.

27 jaar: Luis Suarez voor 81 miljoen euro

Na drie seizoenen bij Liverpool zocht Luis Suarez warmere oorden op. In 2014 maakte hij voor 81 miljoen de overstap naar Barcelona om het befaamde MSN-trio te vormen met collega’s Messi en Neymar.

28 jaar: Gonzalo Higuain voor 90 miljoen euro

Een overstap naar een aartsrivaal ligt altijd gevoelig. Doe daar nog wat Italiaanse grinta en een bedrag van 90 miljoen euro bij en je hebt de transfer van Gonzalo Higuain van Napoli naar Juventus.

29 jaar: Diego Costa voor 66 miljoen euro

In 2014 verruilde Costa het shirt van Atlético Madrid voor een exemplaar van Chelsea. Enkele maanden geleden bewandelde de Spanjaard de omgekeerde weg, nadat hij in diskrediet geraakte bij toenmalig Chelsea coach Conte. Atlético betaalde 66 miljoen om Diego Costa weer in haar rangen te krijgen.

30 jaar: Leonardo Bonucci voor 42 miljoen euro

De boomlange verdediger speelde al sinds 2010 voor Juventus, maar zocht vorig jaar nieuwe oorden op. Die vond hij in dezelfde competitie bij AC Milan.

31 jaar: Gabriel Batistuta voor 36,15 miljoen euro

In 2000 was 36,15 miljoen euro niet alleen een hoog bedrag, het was meteen het hoogste bedrag ooit om een eenendertigjarige voetballer te kopen. AS Roma had het er toch voor over om Inter die prijs te betalen opdat Batistuta in Roma kwam spelen.

32 jaar: Fernando Llorente voor 15,1 miljoen euro

Hij mocht dan al wel tweeëndertig zijn, Fernando Llorente is en blijft een ex-wereldkampioen. Tottenham besliste 15,1 miljoen euro neer te tellen om hun team te versterken met de Spaanse verdediger.

33 jaar: Cristiano Ronaldo voor 100 miljoen euro

Zal Real Madrid hun topscorer aller tijden missen? Ja. Zal Real Madrid blij zijn dat ze meer krijgen voor hun sterspeler dan dat ze negen jaar geleden voor hem betaald hebben? Wees maar zeker.

16-07-2018 - Jill