Sander
Sander Clothing 30 jan 2019

Suit up: waar je op moet letten als je je eerste kostuum koopt

Je kwam, je zag en je overwon je scriptie en bent nu klaar voor je eerste echt job. Joggingbroek uit, pak aan. Nu kan er veel mislopen wanneer je je eerste kostuum koopt, maar vrees niet: met deze eenvoudige regels ben jij zo klaar om promotie te maken. 

De kleur van je eerste kostuum

Ga niet voor die toffe krijtstreep die je hebt gezien, je bent nog geen baller, en kies in plaats daarvan voor een veilige kleur. Met marineblauw of donkergrijs zit je goed voor een eerste pak. Die kleuren zijn sober genoeg voor formele gelegenheden, maar je kunt ze ook aan naar kantoor én zelfs tijdens informele situaties. Als je indruk wilt maken op een meisje bijvoorbeeld, we noemen maar iets.

Hou er rekening mee dat de kleur van je pak ook moet worden afgestemd op je schoenen, ongeacht of je die nog moet kopen of al in huis hebt. De algemene regel is dat bruine lederen schoenen iets meer casual zijn en zwart voor meer zakelijke aangelegenheden. Vandaag de dag zijn bruine lederen schoenen vrijwel overal acceptabel en een goede keuze voor een beetje meer persoonlijkheid in je look.

Vijf manieren om een goedkoop kostuum duurder te laten lijken

Het materiaal

Wol is in principe de beste stof en zal in de meeste omstandigheden goed van pas komen. Katoen kreukt gemakkelijker, wat niet voor alle werkplekken geschikt is. Linnen is het meest geschikt voor warmere klimaten – spoiler alert: ondanks de afgelopen hete zomer is dat in België dus niet van toepassing.

De perfecte fit

Een volledig op maat gemaakt pak zal altijd superieur zijn aan een pak uit de winkel. Als je een kostuum van een kledingrek vist (niks mis mee!) komt de kleermaker je niet helpen en moet je dus zelf weten hoe je pak moet zitten. De gouden regel: als het niet comfortabel zit, ga dan verder en probeer iets anders. Het is logisch dat je voor je eerste kostuum nog even moet zoeken.

Wat je zoekt is een jasje dat de contouren van je lichaam volgt over je schouders, borst en taille. Een oversized jas ziet er nooit goed uit, maar ook in zo’n agressief strak jasje wil jij niet gezien worden. Voelt het pak wat strak, blijf er dan van weg of kies een grotere maat. Zelfs in een aanpassend kostuum wil je nog een paar centimeter bewegingsruimte overhouden.

Money Manners #9: Thomas Op de Beeck, de wielrenner die kleermaker werd

De lengte van je mouwen

De lengte van de mouwen en de broekspijpen kan in de meeste gevallen eenvoudig worden aangepast, maar je kunt ook meteen zoeken naar de juiste lengte voor je eerste kostuum. Wat mouwlengte betreft is het een nuttige test om je armen langs je zij te plaatsen en de mouwen op je pols te laten eindigen.

Ken je schouderbreedte

De schouders – hoewel niet onmogelijk om aan te passen – zijn een onderdeel van het pak waar je echt niet te lang over wilt piekeren. Belangrijk is dat de schoudernaad netjes op de hoek van je schouder zit, waar die eindigt en je arm begint. Hij mag daar niet overkomen want dan zie je er in je eerste kostuum uit … als een middelbare scholier in het pak van zijn vader.

De broek is de helft van de outfit

Met zoveel focus op het jasje is het gemakkelijk om de broek te verwaarlozen. Doe het niet. Een broek moet goed passen rond de bil, het kruis en de dijen. De taille kan indien nodig lichtjes worden aangepast.

Wanneer je de broek probeert, ga dan altijd zitten om te testen hoe comfortabel ze zit. Als de broek ongemakkelijk zit in de winkel (bijvoorbeeld te strak om de taille), zal dit niet veranderen. Vertrouw niet op rek of tuimel niet in de val van een enthousiaste verkoper door iets te kopen dat simpelweg niet de juiste maat heeft.

Vraag jij je nu alleen nog af of sneakers onder een pak toevallig ook kunnen? Daar hebben wij het antwoord op.

Sneakers onder een pak: hoe draag je ze?

Reageer op artikel:
Suit up: waar je op moet letten als je je eerste kostuum koopt
Sluiten