Alrik
Alrik Entertainment 5 aug 2019

Eerste ‘Spider-Man’-stripboek te koop: wat maakt de comic zo waardevol?

Een van de meest gezochte strips ter wereld, ‘Amazing Fantasy #15’ (1962), gaat onder de hamer bij Catawiki. Het is de allereerste strip met Spider-Man en precies om die reden zullen verzamelaars er véél geld voor neertellen. Maar wat maakt die strip nu precies zo waardevol?

Eerder werd ‘Amazing Fantasy #15’ verkocht voor meer dan 500.000 dollar. In 2011 sneuvelde dat record: toen werd het stripboek voor zo’n 1,1 miljoen dollar geveild. Nu wordt deze strip van Stan Lee en Steve Ditko, die Spider-Man ter wereld brachten, geveild op Catawiki, het online platform voor zeldzame en unieke objecten. De veiling staat open van 2 tot en met 11 augustus. Het belooft een spannende strijd te worden onder de verzamelaars, die dit unieke exemplaar maar al te graag in handen willen krijgen.

Wat maakt ‘Amazing Fantasy #15’ zo waardevol?

De periode van eind jaren ’50 en begin jaren ’60 staat bekend als de zilveren eeuw van de stripboeken. De ‘Amazing (Adult) Fantasy’-serie onderging in die periode verschillende veranderingen. In 1962 werd ‘Amazing Fantasy #15’ gepubliceerd, met daarin het nieuwe karakter Spider-Man.

Het was een laatste poging om het tij voor ‘Amazing Fantasy’ te keren, aangezien de titel op het punt stond om stopgezet te worden. De gok werkte: de uitgave behaalde een van de hoogste verkoopcijfers die Marvel in tijden had gezien. Uiteindelijk werd de ‘Amazing (Adult) Fantasy’-serie toch geschrapt, maar nu was dat om plaats te maken voor de solo ‘Spider-Man-serie’, met ‘The Amazing Spiderman’ als de eerste uitgave.

Spider-Man aan de wieg van een nieuwe stroom binnen de popcultuur

Spider-Man en andere superhelden werden bedacht met de toen groeiende tienerdoelgroep in de VS in het achterhoofd. Ondertussen hebben Amerikaanse comics talrijke succesedities voortgebracht voor een veel breder publiek, en maken ze een belangrijk deel uit van de popcultuur.

Superhelden brengen inmiddels jaarlijks zowel voor de strip- als de filmindustrie miljarden dollars in het laatje. Met het oog op de record-verkoopprijzen die enkele comics in de laatste tijd behaald hebben, kijkt iedereen reikhalzend uit naar de veiling van dit exemplaar van ‘Amazing Fantasy #15’.

“Velen onder ons hebben mooie jeugdherinneringen aan sparen om onze geliefde stripboeken te kunnen kopen. Destijds kon niemand zich voorstellen dat deze strips op een dag begeerde verzamelobjecten zouden worden die mogelijk miljoenen waard zijn. Dit is de eerste in een reeks van, naar verwachting, succesvolle exclusieve US Comics-veilingen op Catawiki, en we zijn erg blij dat we deze maandelijkse veilingen kunnen aftrappen met de eerste verschijning van Spider-Man”, aldus Patrick Vranken, veilingmanager en comics-expert bij Catawiki.

“Er zijn een paar redenen waarom deze strip zo populair is. Meestal geldt voor waardevolle stripboeken: hoe lager het uitgavenummer, des te beter. Daarnaast kan de waarde flink stijgen als het gaat om een eerste uitgave van het verhaal of een eerste optreden van een karakter. Aangezien we het hier hebben over een comic die door veel verzamelaars wordt gezien als een van de belangrijkste, verwachten we dat deze klassieker een geweldige veiling teweeg zal brengen.”

De stripboekenveilingen van Catawiki

Wekelijks organiseert Catawiki meer dan 15 stripboekenveilingen in meer dan 10 verschillende categorieën. In het verleden heeft Catawiki vaker recordveilingen gehad voor zeldzame strips, zoals een van de zeven tekstvrije showexemplaren van ‘Kuifje in Congo’ (39.000 euro) die oorspronkelijk niet voor de verkoop bedoeld waren, en een bijzonder exclusieve kopie van een alternatieve Kuifje-editie (68.000 euro).

Lees ook: Spider-man gaat verder met zijn leven in: ‘Spider-man: Far Frome Home’

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Eerste ‘Spider-Man’-stripboek te koop: wat maakt de comic zo waardevol?
Sluiten