Wheels

Elektrische fiets kopen? Dan moet je hierop letten

Doe je huiswerk en koop de perfecte e-bike

Een elektrische fiets kopen lijkt gemakkelijk, maar er komen veel onvoorziene zaken bij kijken. Waar ga je hem voor gebruiken? Hoeveel wil je spenderen? Wat is de actieradius? Op deze zaken moet je letten als je je een e-bike aanschaft. 

De actieradius

Net als elektrische wagens heeft een e-bike een actieradius. Dit is de maximale afstand in straal die de fiets kan afleggen voor ‘ie opnieuw moet worden opgeladen. De actieradius kan flink verschillen en het is belangrijk om daar op voorhand over na te denken. Stel jezelf de vraag of je korte stukjes wilt fietsen of juist lange tochten gaat maken. Wil je een elektrische fiets kopen om er korte ritjes mee te maken? Dan ben je waarschijnlijk goedkoper af. 

Denk ook aan het terrein, moet je over heuvels of zandwegen als je naar je bestemming gaat? Dan is een sterkere accu geen overbodige luxe.

De batterij

Een fiets die recenter is gebouwd, heeft een betrouwbaardere accu. Daarom is het niet onverstandig om een e-bike uit 2016 of 2017 aan te schaffen als je graag lange stukken aflegt.

De positie van de accu is minstens zo belangrijk als het type. In de meeste gevallen zit de accu onder de bagagedrager, maar ze kan ook verwerkt zijn in het frame of in de kettingkast. In dat geval zul je een elektrische fiets kopen die eruitziet als een reguliere fiets en iets sportiever oogt. Helaas is dit vaak de duurdere optie. Niet alleen vanwege het design, maar ook omdat deze accu’s in de meeste gevallen niet uitneembaar zijn. De reparatiekosten zijn daarom ook vele malen hoger.

Dat brengt ons direct bij de volgende vraag. Wil je een uitneembare of vaste accu? Een fervent fietser zal je snel een elektrische fiets met een uitneembare batterij aanraden. Deze accu’s zijn gemakkelijker op te laden omdat je ze uit de fiets haalt en gewoon binnenshuis kunt laden. Ook zit je niet met hoge reparatie- en onderhoudskosten. 

De aandrijving

Een elektrische fiets kan op twee manieren worden aangedreven. Ofwel stel je zelf een maximale snelheid in en reguleert de fiets hoe hard je moet trappen, ofwel steekt de fiets een tandje bij wanneer hij voelt dat jij harder moet trappen. In dat laatste geval word je als het ware begeleid door de motor en dit geeft je meer controle. Fiets je veel op heuvelachtig terrein? Dan is dit een betere optie voor je. Je fietst met minder inspanning een heuvel op en je gaat veiliger naar beneden. 

Elektrische fietsen hebben een maximumsnelheid van 25 km/u. Dit mag nooit hoger zijn, anders rijd je op een snorfiets.

elektrische fiets kopen

Waar zit de motor?

Ook de plaatsing van de motor maakt een verschil. Ga je een elektrische fiets kopen, hou dan rekening met deze drie varianten. 

Voornaaf

Je herkent een elektrische fiets met de motor in de voornaaf snel aan zijn dikke vooras. Net als een auto met voorwielaandrijving trekt de motor je voort. Dit kan in het begin contra-intuïtief zijn, omdat een reguliere fiets aangetrapt moet worden. Dit type heeft een betere gewichtsverdeling omdat de motor het gewicht van de accu (die meestal achteraan zit) in balans houdt.

Achternaaf

Wanneer de motor in de achternaaf zit verwerkt merk je dat je vrijwel op dezelfde manier fietst als op een normale fiets. Je moet het meeste werk nog steeds zelf verzetten, maar je merkt wel dat je een stuk lichter fietst. Deze fietsen zijn bij uitstek geschikt voor de langere afstanden.

Middenmotor

Dan heb je ook nog elektrische fietsen die aangedreven worden vanuit de trapas. Dit zorgt voor een zeer natuurlijk gevoel. Wel moet je er rekening mee houden dat een elektrische fiets met een middenmotor ervoor zorgt dat het zwaartepunt zich ook in het midden van de e-bike bevindt. Dit kan wat onwennig zijn in het begin.

Gewicht

Lekke band? Dan slinger je je fiets over je schouder en wandel je naar de dichtstbijzijnde fietsenmaker. Dit kun je met een e-bike wel vergeten.

elektrische fiets kopen

Een elektrische fiets heeft geen gemiddeld gewicht, maar is vaak een stuk zwaarder dan je gewone stalen ros. Je moet rekening houden met het type motor, de grootte van de accu en de grootte van het frame. Da’s niet erg, maar weet dat je zo’n log ding veel minder gemakkelijk (door een smalle gang) kunt manoeuvreren en dat je pakweg een aangepaste fietsdrager voor op de auto nodig hebt. 

Prijs

Een degelijke elektrische fiets is sowieso prijzig, maar het heeft weinig zin om het goedkoopste model uit te kiezen. Als je een e-bike koopt, ga dan meteen voor een model dat bij jouw fietsgedrag past en waar je van weet dat je er op kunt rekenen. Ook als je daar wat extra euro’s voor moet neertellen.

Geen zin om zoveel geld uit te geven, dan kun je nog voor een tweedehandse e-bike gaan. Ook in dat geval moet je op heel wat specifieke zaken letten, maar wij hebben al een handige koopgids voor je gemaakt.

10-10-2018 - Rajno