Jutta
Jutta Wheels 28 jul 2019

Dit moet je weten als je een elektrische step wilt kopen

Met een elektrische step kom je vijf keer sneller en zonder ook maar een druppeltje zweet op je bestemming aan dan wanneer je te voet gaat, en zo zijn er nog wel wat voordelen op te noemen. Of je kunt toegeven dat je er eentje wilt kopen gewoon voor de fun. 

De snelheid, grootte, gewicht, de actieradius, betrouwbaarheid en de prijs zijn zeker van belang wanneer je een elektrische step koopt. Daarnaast zijn er nog wel een aantal specs waar je rekening mee moet houden:

1. De kwaliteit

Een step kopen is één ding, ze onderhouden iets anders. Zelfs bij normaal gebruik (nope, van drempels springen hoort daar niet bij) zal ze af en toe nood hebben aan reparaties. En dan wil je niet vastlopen op een achterwiel dat amper uit elkaar te prutsen is of reserve-onderdelen die wekenlang op zich laten wachten. Een goedkope elektrische step mag dan leuk zijn op het moment van aankoop, maar future you gaat blijer zijn met een kwalitatief model van een gevestigd merk.

2. De wegligging

Met een elektrische step die enkel een perfect glad wegdek aankan ga niet ver geraken. Een goede wegligging op allerlei soorten ondergrond is cruciaal, want je zult ook kasseien, grindpaadjes of een totaal gebrek aan wegdek moeten trotseren.

De wielen moeten een diameter van minimaal 8 inch hebben. Ga je kleiner, dan voel je elk bultje in het wegdek nog harder en is de kans groot dat je je vastrijdt. Voor een vlotte wegligging ga je ofwel voor grote wielen en luchtbanden of voor een degelijke ophanging.

3. De banden

Luchtbanden vangen meer schokken op maar zijn vrij moeilijk te repareren (en niet elke fietsenmaker zal je daarbij willen helpen). Massieve banden zijn veel duurzamer, maar ook iets minder aangenaam voor je lijf. Ben je een frequente stepper of rij je regelmatig over ruw terrein (steentjes, glas, takken, …) dan zijn ze wel aan te raden.

4. De snelheid

De snelheid waarmee je kunt steppen wordt, los van de wettelijke snelheidslimiet, bepaald door de kracht van de motor, het gewicht van de bestuurder, de bandenspanning en het wegdek. De maximumsnelheid van het toestel wordt meestal berekend op basis van iemand die 70 kilo weegt, op een vlak wegdek en met correct opgepompte banden, maar die ‘ideale omstandigheden’ gelden misschien niet voor jou. Als je step op papier 25 kilometer per uur haalt, zal dat in de stad waarschijnlijk net iets minder zijn: hou daar rekening mee bij je aankoop.

5. De actieradius

Net als de snelheid wordt de actieradius door fabrikanten berekend onder ideale omstandigheden: een vlak wegdek, rechte baan en een nieuwe batterij. Wees je ervan bewust dat de goedkopere elektrische steps een goedkopere batterij hebben, die sneller verslijt.

6. De remmen

Er zijn ruwweg drie types remmen bij de elektrische step: elektrische, voetremmen en schijfremmen. Die laatste geniet een voorkeur: ze zijn betrouwbaar, doen je sneller stoppen dan een elektrische rem en je hoeft er geen techniek voor te beheersen zoals bij de voetrem.

7. Grootte en gewicht

Je wilt je step in opgevouwen vorm gemakkelijk kunnen opbergen en meenemen in de auto of op de trein. Daarvoor mag ze dus het liefst niet te groot of te zwaar zijn. Plooi de step zeker eens dubbel en til ze op als je ze in de winkel gaat testen.

Daarnaast moet je wel comfortabel kunnen rijden en mag je step dan weer niet te licht zijn of het stuur dan weer niet te laag zitten. Ook hier: testen die handel.

8. CE-markering

Er zijn heel wat goede steps op de markt met het opschrift made in China. Let er als je een elektrische step koopt wel op dat ze over een CE-markering beschikt. Dat toont aan dat het product beantwoordt aan de Europese vereisten inzake veiligheid, gezondheid en bescherming van het leefmilieu en is verplicht in België.

Lees ook: Met deze nadelen moet je ook rekeningen houden als je een elektrische step koopt

Kom alles te weten over de e-step in ons dossier.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Dit moet je weten als je een elektrische step wilt kopen
Sluiten