Jutta
Jutta Wheels 7 aug 2019

Elektrische steps zijn niet zo milieuvriendelijk als je denkt

Elektrische (deel)steps hebben heel wat voordelen. Zo zijn ze handig om snel van punt a naar punt b te geraken en kun je ze moeiteloos meenemen op de bus of in de auto. Dat ze op elektriciteit rijden wekt de indruk dat ze ook milieuvriendelijk zijn, maar dat valt in de praktijk nogal tegen. 

Dat elektrische steps toch niet zo milieuvriendelijk zijn als je dacht blijkt onder andere uit een studie van de staatsuniversiteit van Noord-Carolina. In het kort stellen de onderzoekers dat het op lange termijn inderdaad beter is om de elektrische step te pakken dan de auto, maar dat de opkomst van de step ook ten koste gaat van échte milieuvriendelijke vervoerswijzen als te voet gaan, fietsen of het openbaar vervoer nemen. Maar die zijn natuurlijk net iets minder leuk dan het e-stepje.

De levensduur van een elektrische step

Het grote probleem is de levensduur van de steps. Als je kijkt naar de uitstoot die er vrijkomt dan moet je rekening houden met de productie, het vervoer en het onderhoud van de steps. Dat er bij de productie CO2 vrijkomt, daar kun je niet omheen.

Dat geldt immers ook voor de fiets, en bijvoorbeeld ook voor zonnepanelen. Omdat veel steps made in China zijn, komt er voor het vervoer ook nog wel wat CO2 vrij, maar ook daar: dat geldt voor heel veel andere ‘milieuvriendelijke’ producten ook.

Steps opladen

Toch wordt er bij het onderhoud – en dan in het bijzonder bij het opladen van de steps – meer CO2 uitgestoten als gedacht. Elektriciteit klinkt immers wel milieuvriendelijk, maar dat hangt maar net af van hoe ze opgewekt wordt.

In België zijn we nog voor een groot deel afhankelijk zijn van elektriciteit uit kerncentrales (47 procent in 2016). De andere helft komt uit fossiele energiebronnen (de zogenaamde ‘grijze stroom’, goed voor 21 procent) en hernieuwbare energiebronnen (30%), waarvan een groot deel geïmporteerd wordt. Wie stroom uit de muur haalt, benut een cocktail van al deze energiebronnen en is daardoor geen klimaatneutrale gebruiker.

Wie echt wil inzetten op een milieuvriendelijke elektrische step, moet dus zelf zijn groene stroom produceren, door zonnepanelen te installeren bijvoorbeeld.

De elektrische step is niet zo milieuvriendelijk

Volgens het onderzoek dat we eerder aanhaalden stoot een elektrische step doorheen zijn levensduur zo’n 200 mg CO2 per mijl uit. Een auto produceert over dezelfde afstand 400 mg CO2. Het probleem is echter dat slechts een derde van de ritjes van de elektrische step een autorit vervangen. De andere 66 procent zijn ritjes die een fietstocht, busrit of wandeling vervangen. Of ritjes puur voor de leut. Prima hoor, maar dus niet klimaatneutraal.

Meer weten over de e-step? Ontdek er alles over in ons dossier.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Elektrische steps zijn niet zo milieuvriendelijk als je denkt
Sluiten