Jan
Jan Life 8 apr 2019

Dit is waarom Elon Musk absoluut (g)een briljante ondernemer is

De kans dat je nog nooit van Elon Musk hebt gehoord, is miniem. De man is minstens zo bekend als de bedrijven die hij heeft opgericht. Zo is hij het brein achter SpaceX, Tesla en The Boring Company. Zijn exposure is dus enorm en voor veel (aspirant-) ondernemers is Elon Musk een grote inspiratiebron.

Of het al dan niet verstandig is om je bedrijf te runnen zoals Elon Musk is nog maar de vraag. Twee experts laten hun licht schijnen op de voor- en nadelen van de Musk-filosofie.

Belangrijke lessen van Elon Musk

Als we een beetje kritisch naar Tesla kijken, dan lijkt het daar tegenwoordig een puinhoop te zijn. Het bedrijf loopt achter met de productie, is verwikkeld in onderzoeken door tweets van Elon Musk, kent een redelijk groot verloop van het personeel in managementfuncties en ook financieel is het allemaal nog niet best. Op papier is mijnheer Musk geen CEO meer, kortom, is dit het toekomstbeeld van ondernemen anno 2019?

Aan de andere kant zijn er ook de indrukwekkende successen. Zo lanceerde SpaceX een megaraket die – zoals gepland – nog veilig terugkeerde ook. Daarnaast heeft het bedrijf een lucratief contract gescoord met de stad Chicago om de ontwikkelde hyperloop-technologie in de praktijk te brengen. Op het eerste gezicht zou je denken dat het een grote chaos is in de bedrijven van Musk, maar een ding is zeker: Musk durft risico’s te nemen en ziet kansen waar anderen terughoudend zijn om zich in een nieuw avontuur te storten.

Dit is waarom Elon Musk absoluut (g)een briljante ondernemer is

Musk als inspiratiebron

Volgens Leonard Sherman, hoogleraar aan de universiteit van Columbia, blijft Musk ondanks alles een bron van inspiratie. “Om de obstakels van het ondernemerschap te overwinnen, moeten ondernemers een unieke visie hebben, waar ze zich dan bovendien duizend procent voor geven.”

Volgens hem is Elon Musk inderdaad zelfdestructief en egocentrisch, maar behoort hij ook tot de grootste vernieuwers aller tijden. “Waren we allemaal maar zo dapper. Steve Jobs, ook een genie met gebreken, had het net zo goed over Musk kunnen hebben in Apple’s beroemde Think Different tv-reclame:

“Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. Because the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do.”

Elon Musk is niet het enige genie met een rebelse kant.” En hij heeft gelijk. Zo werd Thomas Edison in het eerste leerjaar na drie maanden geschorst vanwege zijn storende gedrag. Nikola Tesla had OCD en schizofrenie. “Ondernemers zouden de woorden van Steve Jobs moeten onthouden”, zegt Sherman. “Gedurfd ondernemerschap kan een puinhoop worden, maar the crazy ones krijgen het voor elkaar.”

Geen genie, maar een onzekere chaoticus

Peter Cohan, leraar Strategie op het Babson College, is het niet helemaal met Leonard Sherman eens. “De lessen die ondernemers van Elon Musk moeten leren zijn duidelijk. Geef datgene wat het beste is voor je klanten, werknemers, partners en investeerders prioriteit. Je moet daarvoor objectief naar je sterktes en zwaktes kijken.”

Volgens hem is Musk heel erg goed in ‘product and vision’, maar accepteert hij zijn eigen zwaktes niet. “Als je goed bent in sales en managen, dan moet je op zoek gaan naar een partner die goed is in innovatie en andersom. Dat is hoe gedurfd ondernemerschap erui ziet: niet dat je alles maar alleen probeert te doen, maar dat je weet wat het beste is voor je bedrijf, de kunst van het delegeren dus. Dat vergt net zo veel lef, maar ook vertrouwen in het kunnen van je personeel. Ook als je daar jouw eigen beperkingen voor moet toegeven.”

Wil je net zo succesvol worden als Elon Musk? Klik dan hier om te ontdekken hoeveel uur je volgens de Zuid-Afrikaan zou moeten werken.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief


Reageer op artikel:
Dit is waarom Elon Musk absoluut (g)een briljante ondernemer is
Sluiten