Jan
Jan Cars 8 feb 2019

Elon Musk legt de patenten van Tesla zomaar voor het rapen

Heb jij er altijd al van gedroomd om een eigen auto in elkaar te knutselen? Vanaf nu kan dat, want Elon Musk heeft de patenten van Tesla vrijgegeven. Musk staat je toe om een Tesla te kopen, volledig te strippen en de techniek van de wagen te gebruiken zonder je er voor aangeklaagd wordt.

Bijdrage aan het klimaat

De topman kondigde donderdag aan dat hij alle patenten van Tesla had vrijgegeven. Daarmee wil hij de klimaatverandering bestrijden. Bij de meeste bedrijven in de auto-industrie blijven octrooien en patenten achter slot en grendel, maar dus niet bij Tesla. In een blogpost beloofde Musk “geen procedures te beginnen tegen iemand die onze technologie wil gebruiken.”

Octrooien en patenten verstoren de vooruitgang

“Tesla Motors is opgericht om de ontwikkeling van duurzaam transport te versnellen,” aldus Musk. “We produceren elektrische, zelfrijdende auto’s op een verantwoorde manier. Als we dan de eigendomsrechten blijven beschermen, handelen we op een manier die tegengesteld is aan ons doel.”

In feite zei Musk dat hij twijfelde aan het belang van octrooien, want die dienen volgens hem maar één doel: de vooruitgang verstoren. “Er zijn maar twee partijen die ervan profiteren. Dat zijn de bedrijven die ze bezitten en de advocaten die rijk worden van de talloze rechtszaken,” zegt hij. “De uitvinders zelf verdienen er niks aan.”

Beperkte markt voor elektrische auto’s

Musk vertelde eerder dat hij zich gedwongen voelde om patenten aan te vragen voor Tesla. Die zijn er om te voorkomen dat grote autobedrijven Tesla’s technologie kopiëren en hun marketing- en verkoopstrategie gebruiken om de markt over te nemen. “Octrooien verliezen hun beschermende functie. De markt voor elektrische auto’s is zo beperkt dat zelfs de grootste fabrikanten er geen produceren.”

Open source bij Tesla

“Met een productie van zo’n 100 miljoen auto’s per jaar kan Tesla onmogelijk genoeg elektrische auto’s produceren om de milieucrisis aan te pakken,” vertelt Musk. “Mijn voorstel is simpel: laat andere bedrijven ook elektrische auto’s maken en de wereld kan profiteren van een snelle technologische vooruitgang.” Bij Tesla zijn ze van mening dat de open source-filosofie van hun patenten slim is. Het zal hun positie eerder versterken dan verzwakken.

Krijg je niet genoeg van Elon Musk en zijn straffe verhalen? Ontdek hier meer!

Elon Musk doet Tesla-rijders in Europa een mooie belofte voor 2019

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief


Bron: NDTV

Reageer op artikel:
Elon Musk legt de patenten van Tesla zomaar voor het rapen
Sluiten